Stoni Scheurer (links) en Riet Hanekamp (Foto: Kyra Sannes)
Stoni Scheurer (links) en Riet Hanekamp (Foto: Kyra Sannes)

Oud-burgemeester Stoni Scheurer exposeert in de kerk van Aerdt

Algemeen

AERDT– “Kunst gaat een laagje dieper in je persoonlijkhei d”, aldus Stoni Scheurer. Samen met Riet Hanekamp vertelt ze over de vele exposities van Kunstkring Het Gelders Eiland. 20 november is het weer zo ver: op die dag, en op de drie zondagen erna, is de kerk in Aerdt van 14.00 tot 17.00 uur open voor alle kunstliefhebbers. 

Door Kyra Sannes

Vijf exposities en drie concerten per jaar – en dat al 45 jaar. Riet Hanekamp en Stoni Scheurer vertellen dat Kunstkring Het Gelders Eiland is opgericht in 1977, door onder andere Bep Uenk: “Zij was ambtenaar van de gemeente. Zij vond dat er zoveel mensen waren die mooie dingen maakten. Dat wilde ze echt laten zien.” De kerk van Aerdt is door de ontmoetingsruimte, die even groot is als het daadwerkelijke kerkdeel, daar ideaal voor. “Er is genoeg plek voor hangend en staand werk. De openstellingen zijn altijd in de middag en dan komt de zon ook heel mooi door”, zegt bestuurslid Hanekamp. “Met de exposities willen we laten zien dat kunst heel dichtbij kan zijn. We willen kunst toegankelijk maken voor iedereen”, vertelt Stoni Scheurer, voorzitter van Kunstkring Het Gelders Eiland en oud-burgemeester van Rijnwaarden. De toegang is gratis: iedereen die nieuwsgierig is naar muziek en kunst kan zo naar binnen lopen.

Expositie 20 november

Voor iedere expositie worden twee kunstenaars van het Gelders Eiland uitgekozen. Exposities hebben altijd betrekking op een kunstenaar in 2D én een kunstenaar in 3D. “Het is een spannende toer om dat leuk te combineren”, vertelt Scheurer over de zoektocht. “Eerst is er een voorstel en we beoordelen dat. Wat vinden we mooi, wat is de kwaliteit?” Daarna komen de atelierbezoeken, het favoriete onderdeel van de bestuursleden. Vervolgens wordt een afweging gemaakt voor het komende jaar - welke combi’s komen er? Hanekamp: “Soms kennen twee kunstenaars elkaar niet, maar als na al het klaarzetten de opening begint, zie je hoe snel ze naar elkaar toegegroeid zijn.”
De komende tentoonstelling is Stoni Scheurer zelf aan de beurt. Normaal gesproken exposeren bestuursleden niet zelf, maar dit jaar is bijzonder. Hanekamp: “Met de overige bestuursleden hebben we besloten dat, omdat Stoni 80 jaar wordt, ze zelf een keer mag exposeren.” Scheurer doet al jaren aan beeldhouwen, dus nu was er alleen nog een kunstenaar voor 2D nodig: dat werd Wouter Berns. “Stoni heeft een schilderijtje van hem in huis hangen, dus dat leek ons een goede match.” Dat was inderdaad goed bedacht, want Scheurer is helemaal weg van zijn werk. Ze laat het desbetreffende schilderijtje zien: een harmonie die op de wolken loopt. “Het is nooit echt de werkelijkheid, er zit altijd een verhaal achter.” Hanekamp laat daarna een ander werk zien, waarbij een man een schilderij ‘ophangt’ in de lucht. “Wouter maakt altijd grapjes, vind ik. Het zijn steeds dingen waarvan je denkt: wat bedoelt hij nou?” Naast werken van de twee kunstenaars is er zoals altijd muzikale begeleiding aanwezig, deze keer verzorgd door de zoon en kleinzoon van Scheurer, plus een klavecinist. Het zal hoe dan ook een gezellige bijeenkomst worden. “Zo’n kerk vol enthousiaste mensen, daar word ik heel erg blij van”, zegt Scheurer.

Normaal gesproken verzorgt Scheurer de inleiding op een opening. “Dan ga ik zitten denken, heeft het een thema? Verrassend is dat je het heel vaak vindt.” Bij de vorige expositie leken ‘verandering’ en ‘ontwikkeling’ de boventoon te voeren. “Bij Els Kaper ging het om oer-beschavingen en wat dat nu nog voor ons betekent. Ze had eveneens een toren gemaakt van haar eigen geschiedenis.” Ook in het werk van Carolien de Brouwer was die verandering te vinden. De Brouwer was ernstig ziek en is dit voorjaar overleden.
Hanekamp vertelt over de serie schilderijen van haar ontwikkeling als vrouw: “De hoofden op het schilderij werden ook echt anders geschilderd naarmate ze meer afscheid nam van het leven.”

Scheurers kunstwerken

Stoni Scheurer heeft zich direct na haar komst in Lobith bij Kunstkring Het Gelders Eiland aangesloten. Zelf kunst maken deed ze al ver daarvoor: op haar dertigste is ze begonnen met beeldhouwen in klei. “Ik vond het leuk om op vakantie wat te doen, dus ben ik in Frankrijk naar een cursus gegaan.” Dat was een succes, al helemaal toen ze op aanraden van haar docent met steen ging werken. Scheurer was toen vijftig jaar. “Ik was voorgoed verkocht”, geeft ze aan. Ze houdt niet zo van het slijpen en vijlen, maar van het hakken kan ze heel erg genieten. “Daarom werk ik in hardsteen, albast, harde zandsteen, travertin… Een steen die een geschiedenis van eeuwen en eeuwen heeft, daar ga je dan iets uit maken. De steen heeft een eigen verhaal. Er zitten fossielen in of je beitel maakt ineens een dof geluid, dan weet je dat er ergens een scheur zit. Dan moet je heel voorzichtig gaan kijken. Mijn docent noemde het altijd ‘een gesprek met de steen’.”

Vertellen

Bij de oud-burgemeester heeft de steen zelf ook zéker wat te vertellen. Zo laat Scheurer een klein beeld uit haar vensterbank zien. “Ik wilde een kop die vooruit kijkt maken. Toen was ik bezig met de wang en hopla, er ging een hele schijf af. Daarom heb ik hem schuin laten zitten en dat vond ik eigenlijk veel leuker. Zo heeft het veel meer een uitdrukking.”

Relaxed

Een bekend werk van Scheurer is ‘Relaxed’; een ontspannen en liggende vrouw uit marmer. “Die steen heb ik gekregen bij mijn afscheid als burgemeester, dus ik dacht: daar ga ik die verandering echt in vastleggen.” Zo’n actueel beeld is geen uitzondering voor de kunstenares.
“Ik maak het altijd naar een gevoel dat op dat moment belangrijk voor mij is.”