Stef Bijl (rechts) overhandigt het wensboompje aan Bert Frölich (Foto: Kyra Sannes)
Stef Bijl (rechts) overhandigt het wensboompje aan Bert Frölich (Foto: Kyra Sannes)

Gemeente Zevenaar draagt NME over aan Kunstwerk!

Algemeen

ZEVENAAR - Natuur- en Milieu Educatie (NME) is al 47 jaar actief in de Liemers – en zal nog lang actief blijven, als het aan Kunstwerk! ligt. Woensdag 22 september nam deze organisatie NME Liemers officieel onder zijn vleugels. “NME krijgt het plekje dat het verdient.”

Door Kyra Sannes

Er heerst een informele sfeer in het Grand Café van de Turmac Cultuurfabriek, waar oude én nieuwe collega’s genieten van wat drinken – met een taartje, natuurlijk. “Een plek met een toekomst,” noemt Stef Bijl het. Als wethouder draagt hij NME officieel over aan Kunstwerk!. Hij vertelt hoe NME vaak een punt was van discussie bij de gemeente: “Moesten we nou iets meer geven, of iets minder? Als overheid moet je je aan bepaalde regeltjes voldoen. Nu we NME overdragen aan Kunstwerk!, kunnen ze makkelijker fondsen aanschrijven.” 

Wensboompje

Aan dit moment is een lang proces voorafgegaan, de gesprekken zijn twee jaar geleden begonnen. Dat maakt het moment van overdracht des te mooier: Stef Bijl die het wensboompje aan Bert Frölich geeft, directeur-bestuurder van Kunstwerk!. “Het is voor mij zo duidelijk dat NME moet blijven bestaan,” zegt Frölich in zijn toespraak. “Afgelopen zomer hebben we het weer gemerkt. Te weinig water, te veel. Temperaturen die stijgen, de biodiversiteit onder druk. We kunnen geen wereldproblemen in ons eentje oplossen, maar we kunnen wel klein beginnen: met bewustwording van je eigen omgeving.”

Krachtige methode

Ook voor de wethouder is het belang van NME maar al te duidelijk. “Omgaan met het milieu, de energietransitie. Dat wordt hier van jongs af aan geleerd.” Stef Bijl komt zelf uit het onderwijs en is daarom vaak bij NME in Arnhem geweest. NME Zevenaar heeft hij ook meerdere keren bezocht. “Ik vind het fantastisch hoe zij dat doen. Op een simpele manier zulke moeilijke vraagstukken uitleggen aan kinderen. Ze maken het leuk en creatief, dat is een krachtige methode.”

Samenwerken

Cultuur en natuur: het is een bijzondere combinatie. “Ik denk dat we heel uniek zijn geworden met de NME erbij. Gecombineerde organisaties zijn er steeds meer, maar met cultuur- én milieueducatie, denk ik dat wij de enige zijn,” zegt Bert Frölich. Toch is die combi zo gek nog niet, vinden beide heren. Stef Bijl: “Kunstwerk is al langer bezig met het overdragen van kennis en het werven van vrijwilligers. Daarom denk ik dat NME naadloos aansluit bij het pakket dat Kunstwerk! al heeft.” Boven alles is Kunstwerk! een educatieve organisatie. Het gaat om informeren en beleven, waarbij NME nauw samen zal werken met de rest van Kunstwerk!: lezingen in de bibliotheek, voorstellingen over het milieu.
Frölich kijkt erg uit naar die samenwerking: “Ik ben blij met jullie als nieuwe medewerkers. Wij hebben één ding gemeen en dat is passie voor ons werk. We maken er iets moois van.”