Dick Nieuwland en Elle Joosten (Foto: Carla Droste)
Dick Nieuwland en Elle Joosten (Foto: Carla Droste)

ZevenAARDIG zet op 8 oktober haar deuren open

Algemeen

ZEVENAAR - Op zaterdag 8 oktober viert sociale onderneming ZevenAARDIG haar tweejarig bestaan met een open dag. Op de Kom-eens-kijken-Dag’ kan iedereen, tussen 11 en 17 uur, een kijkje nemen bij deze veelzijdige organisatie in de Voltastraat 45. Eigenaren Elle Joosten en Dick Nieuwland staan dan klaar om over hun onderneming te vertellen.

Door Carla Droste

“We hebben een divers aanbod aan diensten. Dat willen we graag laten zien”, vertelt Dick Nieuwland enthousiast. “Mensen, van jong tot oud, hebben de mogelijkheid om hun dag bij ons te besteden en we helpen mensen tot wie de arbeidsmarkt een afstand heeft om hun arbeidsvaardigheden te vergroten. Ook verhuren we vergader-/workshopruimtes, (individuele) werkplekken en gespreksruimtes, waarbij onze deelnemers de koffie verzorgen. Zo creëren we verbinding tussen mensen met en zonder een beperking.” Elle Joosten vult hem aan: “We hebben ook een uitgiftepunt van speelgoed, boeken, kleding en planten. Mensen die hun spullen een tweede leven gunnen kunnen die bij ons inleveren. Onze deelnemers en vrijwilligers knappen het zo nodig op en iedereen die iets kan gebruiken kan het gratis af komen halen. Dat levert werkervaring voor onze deelnemers op en het is ook nog eens duurzaam.”

Samenkomen

Elle en Dick kenden elkaar al van de buurtbarbecue, maar wisten niets van elkaars werkachtergrond.
Toen ze elkaar op een netwerkbijeenkomst tegenkwamen, bleek dat ze beiden ideeën hadden over het opzetten van een maatschappelijke onderneming in de gemeente Zevenaar. Een onderneming waar mensen kunnen samenkomen, iets kunnen betekenen voor zichzelf en een ander en waar mensen zich nuttig en gezien voelen. Elle werkte in de zorg, had les gegeven aan zorgmedewerkers, voordat ze een jaar of zes geleden, met twee anderen, een soortgelijke onderneming in Doorwerth opzette. Dat bedrijf was net verkocht toen ze Dick tegenkwam.
Dick: “Ik ben beleidsambtenaar op het gebied van welzijn geweest. Ik zie dat dagbestedingen vaak worden georganiseerd met het oog op een bepaalde doelgroep of op basis van leeftijd. Dat moet anders kunnen, vond ik. Het unieke bij ons is dat er verschillende doelgroepen bij elkaar komen, die elkaar kunnen helpen en stimuleren.”
Elle: ”Dat betekent dat het personeel wat breder georiënteerd moet zijn en het moet samen ook nog matchen.” “Het maakt het allemaal net wat ingewikkelder, maar ook veel leuker”, voegt ze er enthousiast aan toe.

Stap voor stap

“De diverse financieringsmogelijkheden maken het ook wat ingewikkelder”, geeft Dick aan. “Door mijn werk bij de gemeente heb ik daar ervaring mee, dus we vullen elkaar goed aan. Zo hebben sommige deelnemers een Wmo - of Wlz indicatie. Anderen zijn bij ons gekomen vanuit een uitkeringsinstantie. Dan is er bijvoorbeeld een Regionale Sociale Dienst die wil kijken of iemand aan de slag kan. Heel veel mensen willen dat ook graag, maar dat is soms best moeilijk om dat zelf voor elkaar te krijgen. Wij gaan dat samen met de cliënt proberen, door ze rust en vertrouwen te geven, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen. Pas dan is iemand klaar om de volgende stap te zetten.”
Elle: “Iedereen wil van betekenis zijn en zich onderdeel van de maatschappij voelen. Ons doel is het verkleinen van de afstand tussen de arbeidsmarkt en werknemers. We hebben al een paar bedrijven die opdrachten voor productiewerkzaamheden bij ons plaatsen, maar we kunnen nog wel meer klussen gebruiken. Het is voor ons een goede manier om te zien wat iemand aankan en of er ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Bedrijven kunnen we adviseren hoe zij hun bedrijf en werkzaamheden toegankelijk kunnen maken voor een zo groot mogelijke groep werknemers. Door ze advies te geven op de werkvloer of door middel van workshops.”

Jaartraject

ZevenAARDIG is nu twee jaar bezig. Elle en Dick hebben ontdekt waar ze sterk in zijn en hebben volop nieuwe ideeën, waar ze op 8 oktober graag meer over vertellen.
“We zijn een jaartraject aan het opzetten”, vertelt Elle. “Het traject houdt in dat mensen eerst een maand of drie de tijd krijgen om te “landen”. Vervolgens gaan we kijken wat er nog meer nodig is. Spelen er zaken op financieel gebied of met de gezondheid? Dan regelen wij de juiste begeleiding. Het laatste half jaar gaan we bekijken of iemand eventueel extern ingezet kan worden. Bijvoorbeeld als vrijwilliger bij een sportvereniging. Er is structureel een tekort aan vrijwilligers in het verenigingsleven, onze deelnemers kunnen een mooie bijdrage leveren. Dat zou een tussenstap naar betaald werk kunnen zijn.”

Vrolijk

“We zijn er goed in om mensen hier te krijgen en te houden. De sfeer is gemoedelijk en gezellig”, besluit Dick. “We creëren basisvoorwaarden, zodat mensen lekker in hun vel komen te zitten en weer vooruit gaan kijken. Onze onderneming is niet specifiek gericht op winst. Voor ons is het ook winst als je een deelnemer die eerder het huis niet uitkwam, hier nu vrolijk binnen ziet komen. Daar doe je het voor.”