"Ik ben een echte doener"
"Ik ben een echte doener" Foto:

‘Zevenaarders mogen wel wat trotser zijn’

Ervaren Arthur Boone nieuw gezicht in lokale Zevenaarse politiek

ZEVENAAR – Westervoorter Arthur Boone (57) is een nieuw gezicht in het zeskoppige Zevenaarse college. Zijn bestuurlijke levensloop is imposant. Dat belooft wat voor de inwoners van plaats waar hij opgroeide. Wie zit er achter deze wethouder financiën, economie en sport?

Door Susan Wiendels

Een kleine greep uit zijn cv: raadslid en wethouder in Westervoort, statenlid, directeur Fort Pannerden, lid raad van toezicht van de onderwijsspeciallisten, voorzitter portefeuillehoudersoverleg Mobiliteit Regio Arnhem en Nijmegen, wethouder in Doesburg. “Ik vind het fijn om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Dat is een jas die mij past. Het gaat niet in een keer honderd procent anders als er een nieuw bestuur is. Het zit ‘m vaak in details hoe je zaken aanpakt. Natuurlijk moet ik het ook hier wel waar gaan maken. Ik word graag afgerekend op mijn daden. Laat de mensen later maar beoordelen of ik het wel of niet goed heb gedaan.”

Controlfreak

Ruim zes weken zit hij nu op zijn wethouderspost. Een periode die hij vooral heeft gebruikt om mensen te leren kennen. “Ik kan inhoudelijk nog weinig melden. Dat is lastig, want ik ben een echter controlfreak, maar dat komt nog wel. Na de vakantie ga ik me in alle dossiers verdiepen en treed ik volop naar buiten toe als gesprekspartner.” Dat is wat hij het liefste doet: met de voeten in de klei staan tussen de mensen in. Hij typeert zichzelf als een echte doener. “Dat klinkt misschien raar als je voor een gemeente werkt. Maar verbindingen leggen in mijn netwerk en dan zaken voor elkaar krijgen, dat vind ik leuk.” Liever door de zure appel heen bijten, dan zachte heelmeesters is zijn credo. “Ik ga geen problemen uit de weg, hou van doorpakken, keuzes maken en staan voor wat je zegt.” Eerlijk: “Natuurlijk heb ik in het verleden ook fouten gemaakt. Het belangrijkste is dat je daarvan leert.” Glimlachend: “Die fouten maak ik nu niet meer. Die ervaring krijgt Zevenaar er gratis bij.”

Mooi takenpakket

De Zevenaarse wethoudersportefeuille van Arthur Boone is rijkelijk gevuld: planning en control cyclus, werklocaties grondexploitatie, belastingen, vastgoed, economie en werkgelegenheid, ICT en informatiebeheer, sport, vrijetijdseconomie en algemeen subsidiebeleid. Een stevig, maar mooi takenpakket zoals hij zelf aangeeft. 7Poort, sportpark Hengelder, de outlet, uitdagingen zijn er genoeg. Eén van de expliciete opdrachten die hij heeft meegekregen: het leggen van een verbinding tussen het centrum en de outlet die er gaat komen. "Hoe gaan we dat doen? Ik wil de dienstverlening aan de ondernemers sowieso verbeteren. Vaak zitten ze met de handen in het haar en kunnen ze nergens terecht met vragen. In Westervoort heb ik destijds een ondernemersloket opgezet. Dat zou ik ook in Zevenaar willen organiseren.”

Vervolg op pagina 3