Afbeelding
Foto:

Tentoonstelling Tweede Wereldoorlog
Liemers Museum gereed

De Liemers heeft recht op haar eigen oorlogsverhaal, dat voor altijd bewaard moet blijven in het Liemers Museum en dat is nu eindelijk het geval! 

Het Liemers Museum heeft vorig jaar een crowdfundingsactie gedaan voor het inrichten van de presentatie over de Tweede Wereldoorlog. Door de financiële steun van inwoners en de lokale politiek is de tentoonstelling mogelijk gemaakt. Medewerkers van het Liemers Museum hebben keihard gewerkt om het oorlogsverhaal te vertellen. Vitrines en verlichting zijn geïnstalleerd en audiovisueel materiaal is ontwikkeld. Naast de militaristische objecten gaat de tentoonstelling in op de persoonlijke Liemerse oorlogsverhalen. Met de toevoeging van deze tentoonstelling is het Liemers Museum compleet en een bezoek meer dan waard.

Persoonlijke oorlogsverhalen

Uiteraard zijn er helmen, uniformen, handgranaten, nazikruizen en een Jodenster te vinden in de presentatie in het museum. Juist de persoonlijke oorlogsverhalen maken het tastbaarder en indrukwekkender. Zoals een stuk behang waarop een onderduikgezin de dagen heeft afgestreept. Naast de dagelijkse angst en eenzaamheid kon het onderduiken ook mentaal uitputtend zijn. Eentonigheid en verveling lagen op de loer. Om de verveling tegen te gaan en een soort van routine in de dagen te houden, hielden veel onderduikers zich bezig met handenarbeid. De Freules van Nispen tot Pannerden van Huize 't Hoek in Zevenaar hebben de onderduikers aan het werk gezet om onder andere een prachtig lapjesdeken te maken, waarbij bewust werd gekozen voor afbeeldingen van vaderlandse helden. Deze lapjesdeken is terug te zien is in het Liemers Museum.
Vanaf 1940 werd de sfeer in de Liemers steeds grimmiger, radio's en televisies werden ingenomen en fietsen dienden ingeleverd te worden. Maar ook kwam er een aankondiging voor jongens en mannen tussen de 16 en 60 om zich te melden om te werken. Al dit soort posters zijn terug te zien in. de tentoonstelling. Zelfs een brief van de directie van de Turmac van 11 mei 1940 is bewaard gebleven, waarbij de medewerkers worden opgeroepen om hun werk in de Turmac te hervatten.

Breng een bezoek aan het Liemers Museum. Openingstijden maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Volwassenen toegang € 6,50 p.p. Jeugd t/m 17 jaar is gratis.