Theo Cillessen (links) en Patrick van de Kamp zetten de poppetjes op de juiste plek
Theo Cillessen (links) en Patrick van de Kamp zetten de poppetjes op de juiste plek Foto:

SC Rijnland grossiert in vakkennis

UEFA-C diploma senioren voor Patrick van de Kamp en Theo Cillessen

LOBITH – Met de kennis van het trainersvak zit het wel snor bij SC Rijnland. Naast hoofdtrainer Freddy Dahm beschikt de vierdeklasser sinds deze maand over nog twee mannen met het trainersdiploma UEFA-C senioren van de KNVB: Patrick van de Kamp (45) en Theo Cillessen (49). Samen blikken ze terug op de afgelopen acht maanden. “We hebben zoveel geleerd.”

Door Susan Wiendels

Training geven deden ze allebei al. Cillessen had het afgelopen seizoen Rijnland JO-17 onder zijn hoede; Van de Kamp was de assistent van Dahm bij het eerste. Met succes: beide teams werden glansrijk kampioen. Na het vieren van de titels, was het op 13 juni opnieuw groot feest in huize Cillessen en Van de Kamp. Na acht intensieve maanden namen ze het felbegeerde trainersdiploma UEFA C in ontvangst.

Brabant

Elke vrijdag of maandag reden ze samen vanuit Lobith naar Brabant om de KNVB-opleiding te volgen. Deze bestond uit een opleidings- en ervaringsdeel.
Een kleine greep uit de onderwerpen van de opleiding: het coachen van senioren tijdens wedstrijden, het analyseren van wedstrijden, het voorbereiden en geven van trainingen en het begeleiden van spelers en staf. Het opleidingsdeel omvatte negentien bijeenkomsten van drie uur op een centrale locatie of bij verschillende verenigingen. Ook werd de nodige tijd gestoken in zelfstudie en huiswerkopdrachten.
Patrick: “We hebben bij de BVO’s Den Bosch en Helmond Sport in de keuken gekeken en bij amateurverenigingen van de medecursisten.” Die kwamen ook naar Lobith toe, waar Rijnland 1 fungeerde als trainingsoefengroep van beide heren. Patrick: “Dan bedenk je een oefenvorm voor een probleem waar je met de groep tegenaan loopt. Die spelvorm voer je daarna uit onder toeziend oog van KNVB-docenten en je medecursisten.”

Meer vlieguren

Met het trainersdiploma op zak hoopt hij ooit als hoofdtrainer aan de slag te gaan. “Dat staat buiten kijf, al kijk ik nooit zo ver in de toekomst. Ik wil nu eerst nog meer vlieguren maken als assistent-trainer bij Rijnland. De samenwerking met Freddy verloopt uitstekend. Hij geeft mij veel ruimte voor eigen inbreng.”
Ook Theo blijft voor de club behouden. Zijn ambitie ligt niet zozeer in het in de voetsporen treden van pakweg Erik te Hag of Mourinho, maar vooral op inhoudelijk vlak. “Ik ben net als Patrick ooit begonnen met het trainen van het elftal van mijn zoontje. Naarmate de jeugd wordt, wordt het echter uitdagender om een goede training te geven. Ik deed tijdens trainingen veel op basis van mijn ervaringen als speler en wat mijn trainers deden. Daar pikte ik dan dingen uit. Ik dacht ook ‘je wordt er nooit dommer van’ en Patrick gaf aan dat hij het graag met iemand samen binnen de club wilde doen. Zo is het balletje voor mij gaan rollen. Dankzij deze cursus kan ik veel gerichter gaan trainen. Dat ga ik komend seizoen opnieuw bij de jeugd van SC Rijnland doen, of JO-17 of JO-19.”

Trots

Het bestuur van SC Rijnland is trots op de mannen. “Ga er maar eens aanstaan. Met een onderbreking als gevolg van coronamaatregelen, hun drukke banen, het twee keer per week trainen en het begeleiden van hun teams, het andere vrijwilligerswerk bij Rijnland - Theo is technisch voetbalcoördinator bij Rijnland - is het een cursus geweest die veel inspanning heeft gevraagd om het tot een succesvol einde te brengen.”