Marjolein Spruijt reikt de helpende hand
Marjolein Spruijt reikt de helpende hand Foto:

Rafel van de maand juni: Mavo-leerlingen
bekijken beelden in de openbare ruimte

ZEVENAAR - In het kader van de projectweek ‘Wat is de identiteit van de Liemers?’, voor mavo-2 van het Liemers College, maakte een 17-tal leerlingen de kunstwandeling in Zevenaar/Oud-Zevenaar. 

Door Alie Engelsman

Ze deden dit onder de bezielende begeleiding van Wim Verbiesen, een van de organisatoren van de Rafelroutes. Marjolein Spruijt docent Tekenen, Handvaardigheid en CKV en Jette Buursink, docent Tekenen en CKV, begeleidden de groep leerlingen tijdens het project om de opdracht vorm te geven. Marjolein ontdekte de Rafelroutes en de kunstwandeling. Deze pasten precies in het project. “Het is geweldig dat de kunstroute er is. Op deze manier leren kinderen anders kijken naar kunst in de openbare ruimte.”
Op het Liemers College, locatie Zonegge, kunnen de kinderen die met kunst willen werken hun hart ophalen op het Kunstplein, een grote ruimte die wel wat weg heeft van een heus atelier. Marjolein en Jette zijn blij met deze ruimte. Jette: “Bij ons op school zijn de beeldende vakken toch wel wat meer dan knutsellessen. We willen de kinderen vooral stimuleren om hun eigen inbreng in hun werkstukken te ontwikkelen. Op de basisschool ligt de nadruk nog vooral op het figuratieve, hier krijgt ook de abstracte kant de aandacht en vooral het loskomen van hoe het hoort. Sommige kinderen zijn er van overtuigd dat ze niet kunnen tekenen. Ik zeg dan: ‘Kun je een potlood vasthouden? Kun je een lijn tekenen? Dan komt het wel goed met je creativiteit’. Wij zijn van mening dat creativiteit voor iedereen belangrijk is. Ook al kun je niet tekenen of een beeld maken, door met kunst bezig te zijn, kun je je brein trainen om creatieve oplossingen te vinden.”

Eyeopener

De kunstwandeling was een eyeopener voor de leerlingen. Marjolein: “Sommige kinderen herkenden een aantal beelden, omdat ze daar regelmatig voorbij rijden of zelfs op spelen, maar een aantal andere werken werden echt door het verhaal onder de aandacht gebracht.” Zo vertelde Wim Verbiesen een mooie geschiedenis bij het beeld ‘Bertus de scheper’. Je merkt dat zo’n verhaal door de kunst gaat leven bij de kinderen.” Jette: “Kinderen op die leeftijd hebben dat nodig. Door het verhaal wat er bij wordt verteld krijgt het kunstwerk betekenis. Beelden in de openbare ruimte nodigen ook uit om aangeraakt te worden, dat is anders dan in een museum, waar het meestal niét is toegestaan.”
Na de wandeling konden de leerlingen zelf aan de slag om een kunstwerk te maken dat zou passen in de openbare ruimte. Op schaal natuurlijk, maar door hun beeld handig te fotograferen en er kleine naambordjes en Playmobil poppetjes bij te zetten, kregen de kinderen toch een idee welk effect hun beeld in de openlucht zou hebben. Ter afsluiting van het project werden de kunstwerken tentoongesteld in de aula van de school. Marjolein en Jette willen kunstroutes in de toekomst meer in gaan zetten bij hun lessen. Marjolein: “We denken er aan Rafelroutes en andere kunstroutes in te zetten voor onze leerlingen en daar dan een opdracht aan te koppelen.”

Elke tweede maandag van de maand is er een ‘Rafel van de maand' bij RTV Connect in Kijk op de samenleving. De Zevenaar, Duiven en Westervoort Post besteden aandacht aan deze Rafel in elke laatste editie van de maand. Informatie: https://www.rafelroutes.nl/.

Afbeelding