Rob de Leeuw, Lilianne Leenders (Rotary Zevenaar), Hessel Brinkman, (leerling Candea college en deelnemer speeddaten), Janiek Kroon en Nicole Lieven (Rotary Duiven), Bert Meijer en Wilma van Rheenen (Rotary district 1560)
Rob de Leeuw, Lilianne Leenders (Rotary Zevenaar), Hessel Brinkman, (leerling Candea college en deelnemer speeddaten), Janiek Kroon en Nicole Lieven (Rotary Duiven), Bert Meijer en Wilma van Rheenen (Rotary district 1560)

Evenement wint Rotary jeugdstimuleringsprijs

Algemeen

ZEVENAAR - In 7 jaar tijd is het evenement “Speeddaten met professionals” uitgegroeid tot een succesvol en niet meer weg te denken evenement in de regio. Het evenement is afgelopen maand door Rotary district Oost tot een van de 5 prijswinnaars van de Rotary Jeugdstimuleringsprijs uitgeroepen.

Tijdens deze jaarlijkse avond in het Van der Valk Hotel Duiven zetten de drie Rotary clubs uit Duiven, Zevenaar en Arnhem IJssel hun netwerk in om leerlingen die voor de keuze staan voor een studierichting of beroepskeuze te helpen. In de vorm van speeddates met de verschillende professionals uit diverse beroepsgroepen kunnen de leerlingen al hun vragen voorleggen aan de ervaren professionals.  Het Speeddaten vindt jaarlijks plaats en telt inmiddels vijf deelnemende scholengemeenschappen uit de regio, Candea College, Liemers College, Beekdal Lyceum, Lorentz Lyceum en Stedelijk Gymnasium Arnhem. De doelgroep is havo en vwo leerlingen vanaf het derde jaar. Zij speeddaten op deze avonden met ruim 80 professionals van diverse beroepsgroepen uit de regio. Dat zijn wel zo’n 1200 speeddates per avond. De Rotary jeugdstimuleringsprijs wordt uitgegeven door Rotary Oost Nederland (District 1560), en is bedoeld voor uitvoerbare projecten die bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jonge mensen tot en met 27 jaar. 

Pitch tijdens de finale

Tijdens de finale (afgelopen week) pitchte Hessel Brinkman (17 jaar) over het event “Speeddaten met  professionals”. Hij vertelde dat hij op die avond had gesproken met een piloot, eigenaar bouwbedrijf, een technisch projectleider en iemand die aan de slag is met duurzaamheid. Het inspireerde hem soms om nog meer interesse te krijgen in dat beroep (of juist ook niet). “Je krijgt echt een beeld hoe een werkweek er uit ziet.” Volgend jaar gaat hij weer naar dit evenement, dan kan hij nog gerichter meer te weten komen over bepaalde beroepen.
Nicole Lieve van de Rotary Duiven gaf aan dat speeddaten voor de doelgroep havo en vwo staat als een huis. “In de 7 jaar dat dit bestaat is het inmiddels uitgegroeid tot een bekend evenement in de Liemers. Inmiddels zien we er ouders nu met hun jongste kind en vertellen enthousiast hoe het effect was voor beroepskeuze van hun oudere kinderen. Voor volgend jaar staat het alweer gepland: op 16 maart 2023 bij Van der Valk in Duiven. We zijn blij dat we inmiddels een vast netwerk van professionals hebben die jaarlijks komen en vertellen over hun beroep, zoals Defensie, ziekenhuis Rijnstate, Politie.”

Volgende stap: vmbo

Ze vervolgt: “De jeugdstimuleringsprijs (1500 Euro) gaan we inzetten voor een nieuwe stap, de Rotary clubs gaan hun netwerk beschikbaar stellen voor een nieuwe doelgroep: het vmbo. Jan Hendrik de Jonge is een van de decanen van het eerste uur die dit bericht met enthousiasme heeft ontvangen. We starten weer klein met 2 scholen; het Liemers College en Candea College en laten het dan weer groeien. We gunnen immers elke leerling een avondje ppeeddaten met professionals. Ook het enthousiasme onder de professionals is elke keer weer enorm groot; want wie vindt het nu niet leuk om over zijn/haar beroep te vertellen aan de jeugd?”

Afbeelding