De Romeinse Baadster is gemaakt van cortenstaal, een ijzersterke metaallegering. (Foto: Carla Droste)
De Romeinse Baadster is gemaakt van cortenstaal, een ijzersterke metaallegering. (Foto: Carla Droste)

Romeinse Baadster ‘verrijst’ uit de Bijland

Algemeen

HERWEN - Ruim 2000 jaar geleden vormde de Rijn de noordgrens van het Romeinse Rijk. Deze Neder-Germaanse ‘Limes’ (Latijn voor ‘grens’) is sinds juli 2021 erkend als UNESCO Werelderfgoed. Met het kunstwerk ‘De Romeinse Baadster’ bij recreatieplas De Bijland maakt de gemeente Zevenaar de Romeinse geschiedenis op ‘t Gelders Eiland zichtbaar. Vrijdagmiddag 17 juni werd de sculptuur feestelijk onthuld.

Door Carla Droste

Hoewel, van onthullen is niet echt sprake. Het beeld van beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart is namelijk 10 meter hoog. Als je bij Puttmanskrib in Herwen de Oude Waal oversteekt en naar De Bijland loopt, zie je het grote beeld al vanuit de verte. Een reusachtige ‘waternimf’ lijkt uit het water te verrijzen.

Drususdam

Dat er voor deze plek is gekozen is niet zo vreemd. Archeologen gaan ervan uit dat op de plek van de huidige recreatieplas De Bijland het Romeinse fort Carvium heeft gestaan. De Rijn was voor de Romeinen een belangrijke verbindingsroute. Langs de rivier bouwden ze havens, wachttorens, tempels en forten. Carvium was één van de militaire posten bij de Romeinse waterwerken. De Romeinse veldheer Drusus, stiefzoon van keizer Augustus, liet kort voor het begin van onze jaartelling een dam aanleggen om het water van de Rijn en de Waal te reguleren. Hiermee verbeterde hij de bevaarbaarheid van de Rijn, die steeds belangrijker werd voor de handel en het transport van legereenheden en voorraden.

Toerisme

De onthulling van het kunstwerk werd voorafgegaan door een goed bezochte bijeenkomst in de kantine van recreatiepark De Bijland in Tolkamer. Roel Kramer en Else Gootjes van Erfgoed Gelderland, kunstenaars Bas Lugthart en Maree Blok, archeoloog Jan Verhagen, Paul van der Heijden van Romeinen NU en wethouder Arthur Boone van de gemeente Zevenaar spraken tijdens een interview over de totstandkoming van het unieke kunstwerk. “Een kunstwerk kan veel bijdragen aan de beleving van een gebied,” vindt Arthur Boone. Hij hoopt dat inwoners van de kunst genieten en trots zijn op hun geschiedenis, maar ook hoopt hij dat kunstwerken als de Romeinse Baadster het toerisme in de gemeente zullen bevorderen. “Het is de kunst om ons cultureel erfgoed zichtbaar te maken. Dat levert mooie verhalen op, waar mensen op afkomen. Als er meer toeristen komen, kunnen we de economie op dat gebied versterken.” De gemeente Zevenaar heeft voor de realisatie van de Romeinse Baadster samengewerkt met stichting Erfgoed Gelderland, Romeinen NU, meerdere lokale werkgroepen en ondernemers. Het project is mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland en het Mondriaanfonds.

Bonte verzameling

Na het interview vertrokken de genodigden in optocht naar het kunstwerk. Daar werden ze opgewacht door acteurs in Romeinse kleding. De badgasten die op deze warme vrijdagmiddag op het strand aanwezig waren, maakten de bonte verzameling aan mensen compleet. Na enkele rituelen waarbij de baadster werd gezegend, was het de beurt aan kinderburgemeester Loid Stegeman om het kunstwerk officieel te onthullen. Dit deed hij door de sjerp door te knippen, die om het lijf van de baadster was gedrapeerd.

Cortenstaal

De Romeinse Baadster is gemaakt van cortenstaal, een ijzersterke metaallegering. Het ontwerp is gebaseerd op de klassieke, Romeinse beelden van waternimfen. De baadster staat nu nog vanaf haar middel op de oever. In het najaar, als het water stijgt, zal ze steeds meer in het water staan. Veel Romeinse overblijfselen liggen nog altijd in de bodem van De BijlandHet kunstwerk maakt best nieuwsgierig naar wat er nog verborgen ligt.

(Foto: Geurts Media)
Kinderburgemeester Loid Stegeman onthult het kunstwerk (Foto: Geurts Media)
(Foto: Geurts Media)