“Reviseren is vakwerk"
“Reviseren is vakwerk"

‘Elke e-bike moet een tweede kans kunnen krijgen’

Ruud van Haren van ReproFietsAccu Giesbeek reviseert fietsaccu’s

GIESBEEK – Ruud van Haren van ReproFietsAccu Giesbeek spreekt niet voor eigen parochie, maar laat zijn duurzame hart spreken. “Elke e-bike moet een tweede kans krijgen.”

“Het is simpel: voor elke nieuwe fiets, laat je een oude achter. Met revisie van de accu gaat een fiets zeker zeven jaar langer mee. Het is voordelig én milieuvriendelijk.”

Nieuwe bedrijfslocatie

In zijn huis aan de Meester Willemsenstraat haalt Van Haren zijn hart op met het reviseren van fietsaccu’s en andere accu’s. Maar niet voor lang. Lachend: “Ik stop er niet mee hoor, maar ik ben op zoek naar een nieuwe bedrijfslocatie, het liefst in Giesbeek. Dus als iemand nog een tip heeft, hoor ik het graag.”

Handige handjes

Zijn onderneming loopt als een speer, omdat het E-bike-gebruik de afgelopen jaren fors is toegenomen. Daarom zoekt hij ook nog personeel met handige handjes.
Toch is er ook nog een grote groep mensen die niet weet wat revisie van de accu inhoudt merkt Ruud van Haren. Hij legt uit hoe het werkt. ”Van de bestaande accu wordt een nieuwe gemaakt door de versleten accucellen te vervangen en te voorzien van hoge kwaliteit nieuwe accucellen. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om de accu van meer cellen te voorzien dan er oorspronkelijk in zaten. Zo wordt het bereik van de accu groter.”

Winst

Een nieuwe accu voor een E-bike bij een merkdealer kost al gauw ergens tussen vijfhonderd en zevenhonderd euro, terwijl je voor het reviseren van een accu zo’n twee- tot driehonderd euro kwijt bent. Tel uit je winst.”
Veiligheid is een belangrijk onderdeel van zijn werk. “Reviseren is vakwerk. Het puntlas- en soldeerwerk is van essentieel belang en moet goed gebeuren. Ik controleer eerst of een accu te reviseren is. En voordat ik een accu terugstuur test ik ‘m grondig.”

Powerbanks

Dat het hem menens is met het milieu bewijst hij met de productie van powerbanks. Deze zijn gemaakt van restafval. “Bij de revisie van een fietsaccu vervangen we de accucellen. De oude kun je echter nog gebruiken voor toepassingen die minder vermogen vragen. Bijvoorbeeld door ze in een powerbank te plaatsen. Zo worden cellen niet vernietigd maar hergebruikt. De powerbank die hij in huis heeft is een wat grotere uitvoering met acht accucellen. Ruud van Haren: “Uitstekend geschikt om meerdere apparaten op te laden.”

Do It Yourself (DIY) accuzorgkit

En dan is er nog zijn nieuwste ‘uitvinding': een Do It Yourself (DIY) accuzorgkit van het merk Bosch. "Daarmee kunnen handige mensen zelf hun accu reviseren.
Deze kit wordt straks verkocht via de fietsvakhandel.”

ReproFietsAccu, Meester Willemsenstraat 4, Giesbeek, 06- 505 678 80 of 0313- 410228,
www.reprofietsaccu.nl