"Confo is mijn cartoon-alter ego, beste vriend en supporter"
"Confo is mijn cartoon-alter ego, beste vriend en supporter" Foto:

Roos in 't Veld illustreert prentenboek

'Een nieuwe lente, een nieuw begin – Uit het leven van een ekster’ te koop

ZEVENAAR – Illustrator Roos in
’t Velt (22) uit Zevenaar heeft een prentenboek uitgebracht in samenwerking met de auteur Alex Brandenburg: 'Een nieuwe lente, een nieuw begin – Uit het leven van een ekster.’ “Alex en ik zijn heel erg enthousiast over het resultaat,” aldus Roos.

Door Suva Boersma

Roos ontdekte haar passie voor illustreren op jonge leeftijd. “Toen ik nog op de basischool zat, was ik al bezig met tekenen en schetsen maken.” Ze leefde echt in haar eigen wereld; fantasiewerelden bedenken en illustreren zo tof om mee bezig te zijn. “Mijn allergrootste voorbeeld is de Donald Duck. Ik heb minstens tien jaar lang een abonnement op het tijdschrift gehad.” Ze leerde zelf hoe ze de kenmerken van het strippersonage Donald Duck zo goed mogelijk kon vormgeven. Daar heeft ze nu nog profijt van. In het prentenboek heeft de ekster bijvoorbeeld een snavel die lijkt op die van Donald Duck. “Door het overtekenen van veel personages uit het blad, heb ik mijn illustreervaardigheden snel ontwikkeld.”
Roos had het lastig op haar eerste basisschool, omdat ze hoogbegaafd is. Dat onderwerp staat centraal in haar eerste prentenboek, ‘Ben jij een Cheetah?’ uit 2013, dat ze samen maakte met Marianne van Zetten. “Ik leg via verhaal uit hoe hoogbegaafdheid ongeveer werkt. Je kunt een cheetah altijd voorgekauwd vlees geven, maar wanneer je hem dan vrij laat, wil hij niet meer op een gazelle jagen.” Het wisselen van basisschool was een goede zet, want op haar nieuwe school werd ze meer uitgedaagd.

Confo

Roos studeert geschiedenis en doet een master in Middeleeuwse geschiedenis. "Op dit moment ben ik mijn scriptie aan het schrijven. Daar verwerk ik mijn illustraties ook in. Op die manier voeg ik een persoonlijk detail toe.” Roos is erg geïntrigeerd door de Middeleeuwen. Dat zie je terug in veel van haar schetsen. Daarin speelt Confo de luipaard een belangrijke rol. "Confo is mijn cartoon-alter ego, beste vriend en supporter. Hij heeft al meerdere evoluties doorgemaakt", vertelt Roos. Confo is in haar middelbare onderwijsperiode ontstaan en is steeds gedetailleerder en moderner geworden. "Confo is een afkorting voor het Engelse woord confidence en dat heb ik soms nog nodig, vandaar.”

Samenwerking

Alex Brandenburg deed vorig jaar een oproep in De Gelderlander. Hij was op zoek naar een illustrator voor zijn kinderprentenboek. Er reageerden veel mensen, maar gelukkig had Roos genoeg ‘confidence' en werd zij uiteindelijk gekozen. "De samenwerking met Alex ging echt onwijs goed! Ook al wonen we ver uit elkaar. We merkten dat we elkaar heel goed aanvulden.” Vorige week is het prentenboek gepresenteerd bij Rebers Boek en Buro in Zevenaar. "Het boek is nu te koop. We zouden het fantastisch vinden als lezers het boek gaan bestellen!”