Kunstenaars Maree Blok, Bas Lugthart en wethouders Carla Koers en Belinda Elfrink op de plek waar iets moois staat te gebeuren.
Kunstenaars Maree Blok, Bas Lugthart en wethouders Carla Koers en Belinda Elfrink op de plek waar iets moois staat te gebeuren.

Romeinse geschiedenis wordt zichtbaarder

Algemeen

HERWEN - De gemeente Zevenaar wil de Romeinse geschiedenis zichtbaar en beleefbaar maken met onder meer een nieuw, fantasieprikkelend kunstwerk bij recreatieplas de Bijland. Op 28 april is hiervoor de fundering gestort.

De Bijland ligt in een gebied waarin de Romeinen 2000 jaar geleden hun sporen hebben achtergelaten. Romeinen hebben diverse voorwerpen achtergelaten en er zijn restanten van oude bouwwerken in het water en in de omgeving van De Bijland gevonden. Op deze plek is in de tijd van de Romeinen een grootschalig watermanagementproject ‘’avant la lettre’’ uitgevoerd. De Romeinse veldheer Drusus liet met de bouw van een strekdam bij de splitsing van de Waal en de Rijn meer water richting de Rijn stromen. Hiermee bereikte hij een sterk verbeterde doorvaarbaarheid van de Rijn, die steeds belangrijker werd voor het transport van legereenheden en voorraden. Deze plek is zo bijzonder dat het als onderdeel van de Romeinse Neder-Germaanse limes sinds juli 2021 UNESCO Werelderfgoed is.
De benoeming van de Neder-Germaanse limes tot UNESCO-Werelderfgoed is een wereldwijde erkenning van de unieke waarde van de geschiedenis die zich heeft afgespeeld rond de Bijland. Met name rond de strategische plek langs de rivier waar nu het dorp Herwen ligt. Omdat er nog heel veel resten op de bodem van de plas liggen wordt het ook wel één van de spannendste limeslocaties van Nederland genoemd. Dit deel van de historie van het Gelders Eiland is op dit moment redelijk onzichtbaar.
Om hier verandering in te brengen komt er een kunstwerk en meerdere informatieborden. Het kunstwerk gaat een belangrijke en herkenbare trekker voor het gebied zijn en komt te staan op het zandpunt bij Herwen in recreatieplas de Bijland. Deze plek is gelegen langs het fiets- en wandelpad. Inwoners en toeristen kunnen op deze manier over dit bijzondere verhaal van het Zevenaars verleden fantaseren.
Het kunstwerk wordt gerealiseerd op uitnodiging van stichting Erfgoed Gelderland en in opdracht van de gemeente Zevenaar, in het kader van het zichtbaar maken van de Romeinse Limes in Zevenaar. Het is in samenwerking met meerdere lokale werkgroepen tot stand gekomen en mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland en het Mondriaanfonds.
Inwoners van het Gelders Eiland worden binnenkort verder geïnformeerd.