"Westervoort zelfstandig laten blijven is een goed streven"
"Westervoort zelfstandig laten blijven is een goed streven"

Hans Breunissen verlaat de Westervoortse politiek met een goed gevoel

Algemeen

WESTERVOORT - CDA’er Hans Breunissen (70) stopt als wethouder en keert niet terug als raadslid. Maar liefst 24 jaar was hij actief in de Westervoortse politiek, waarvan twintig jaar als wethouder. Een terugblik.

Door Susan Wiendels

Je kreeg 491 stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Stoppen op je hoogtepunt is niet veel mensen gegeven. Waarom? 
“Ik ben inmiddels zeventig. Er is een tijd van komen en gaan. Er komen veel zaken op de gemeente af. Het is goed als andere, nieuwe mensen hier met een frisse blik naar gaan kijken.”

Een stapje terug van wethouder naar raadslid was geen optie?”
Het is goed om helemaal afstand te nemen. Ik ben zo enorm betrokken geweest. Dan zie je die komende jaren zaken voorbijkomen die je zelf in gang hebt gezet, dat werkt niet. Ik zie om me heen ex-wethouders die zich teveel bemoeien met wat een nieuw college doet. Dat wil ik niet.”

Als ik op Facebook, Twitter en LinkedIn kijk, dan regent het loftuitingen na de bekendmaking van je afscheid: betrokken, bevlogen, gemakkelijk aanspreekbaar zijn de kwalificaties. Hoe verklaar je jouw succes als wethouder?
“Ik heb mij met hart en ziel ingezet voor de belangen van onze inwoners en voor Westervoort. Als er wat te doen was, dan liet ik mijn gezicht zien. Als ik een keer niet kon, dan stuurde ik een kaartje om te laten weten dat ik het belangrijk vond. Ik ben heel dankbaar voor alle mooie reacties en zie het als een waardering voor mijn werk.”

Twintig jaar wethouder. Wat zijn de hoogtepunten?
“Het armoedebeleid is op een goede manier ingevuld. Dit beleid is altijd door alle partijen ondersteund. Iedereen moet kunnen meedoen. Natuurlijk moet je altijd kritisch kijken hoe je zorg betaalbaar blijft houden, maar geld mag niet de boventoon voren. Sinds anderhalf jaar heb ik het sociaal domein in mijn portefeuille. In de jeugdzorg zijn we erin geslaagd om de kostenstijging te draaien. We hadden vorig jaar een miljoen euro minder aan uitgaven. We hebben meer ingezet op jongerencoaching, hebben een gedragswetenschapper in huis en de contacten met maatschappelijke organisaties en huisartsen zijn aangehaald. Ook op het jongerenwerk ben ik trots. Dat hebben we ingestoken op basis van positief jeugdbeleid. Eerst was het At Last en daarna Creon. Daarmee hebben we zelfs een landelijke prijs gewonnen.”

En de veranderingen in het onderwijs?
“Ja, die mag zeker genoemd worden. Uiteindelijk zijn we van acht naar vijf basisscholen gegaan: ikc’s. Daar is stevig over gesproken in 2014-2015, maar altijd op een faire manier. Het was uiteindelijk een besluit waar iedereen achter stond.”

De laatste jaren had je ook duurzaamheid onder je hoede. Hoe staat het daarmee?
“We hebben vooral veel winst geboekt op het gebied van bewustwording. Je ziet steeds meer zonnepanelen op de daken verschijnen bij particulieren en scholen. Als gemeente hebben we het goede voorbeeld gegeven. Er zijn collectieve inkoopacties geweest, het project junior energiecoach en de actie ‘verzilver uw dak’ voor ondernemers. Daarnaast hebben we een actieve groep energiecoaches en hebben we duurzaamheid gestimuleerd met een duurzaamheidslening. Dat er over duurzaamheid door inwoners wordt nagedacht zie je bijvoorbeeld ook terug in het project Mooi Mosterdhof.”

Het wethouderschap kostte je vijftig tot zestig uur in de week. Dat wordt duimendraaien!
“Dat valt mee. Natuurlijk ga ik de politiek missen. Maar het contact met de mensen blijft vanwege het vrijwilligerswerk dat ik verricht: collectes, Sinterklaas, de kerstmarkt, opschoondagen, de avondvierdaagse. Dat zal ik zeker blijven doen. Daarnaast verdient het thuisfront meer aandacht. We hebben inmiddels twee kleinkinderen van twee en vier jaar. Ook ga ik bekijken welke mooie nieuwe uitdagingen er de komende tijd op mijn pad gaan komen. Ik zou heel graag nog iets willen doen in het bestuur van een scholeninstelling of een welzijnsorganisatie.”

Het thuisfront. Je klinkt dankbaar.

“Ik heb het wethouderschap op deze manier kunnen invullen dankzij mijn vrouw. Doordeweeks was ik drie tot vier avonden op pad. En op zaterdags ging ik vaak bij drie, vier verenigingen langs. Of er nu een uitvoering was van OBK of Vriendentrouw, we hadden de afspraak dat mijn vrouw meeging als ze zin had, anders bleef ze thuis.”

Heb je nog een finale boodschap?
“Ik krijg met heel veel plezier terug op 24 jaar politiek. Met heel veel waardering ook voor alle colleges waarin ik heb gewerkt, het team van CDA, de raadsleden en ambtenaren. Ik heb vorige week een mededeling de organisatie ingestuurd, waarin ik de mensen heb bedankt. Ik heb alleen maar fijn kunnen functioneren dankzij de samenwerking met anderen. Wat we hebben bereikt in Westervoort is niet alleen mijn verdienste, maar die van iedereen, ook van professionele organisaties, vrijwilligers en verenigingen. Ik heb bewondering voor alle vrijwilligers en mantelzorgers in Westervoort. Je ziet ze bij de Wilgenpas koffie schenken, je ziet ze in Hamerstaete en Westerstaete. Er is een groep mensen die een keer in de week op pad gaat met mensen in een rolstoel. De activiteiten bij de vereniging voor ouderen vijf dagen per week, geweldig! Daar tegenover zit De Herberg. Fantastisch wat die mensen doen. In Broeklanden zie je mooie resultaten in het opbouwwerk. Glimlachend: “Westervoort kan best zonder Hans Breunissen, maar als al deze mensen weg zouden vallen, zou de Westervoortse samenleving als een kaartenhuis in elkaar storten.”

Je ziet de toekomst van Westervoort als zelfstandige gemeente dus zonnig tegemoet?

“Westervoort zelfstandig laten blijven is een goed streven. Maar je moet wel goed de ogen ophouden op welke gebieden je met elkaar kunt samenwerken. Het houdt niet op bij de grenzen van Westervoort. Je zult steeds moeten kijken of je het alleen wilt doen, met de gemeente Duiven, de Liemers, met elf gemeenten of met achttien gemeenten in de Groene Metropool. In Liemers verband is er onder meer de RSD en de Ict. Alles op het gebied van de inkoop op het sociale domein wordt met elf gemeenten gedaan, ook Arnhem. In de Groene Metropool hebben we ons de laatste jaren heel erg druk gemaakt over de regionale energiestrategie. Je hebt iedereen nodig.”

"Ik heb mij met hart en ziel ingezet voor de belangen van onze inwoners en Westervoort"