Initiatiefnemers Aad Braskamp en Wim Batelaan
Initiatiefnemers Aad Braskamp en Wim Batelaan

Diaconie van Protestantse Kerk realiseert ontmoetingsplek in hartje Lobith

Algemeen

LOBITH - De diaconie van de Protestantse Kerk in Lobith is bezig met de realisatie van een Talententuin, een ontmoetingsplek in het hart van Lobith. In de tuin komen een bankje, een berging, bloemen, groenten en kruiden. Iedereen die mee wil helpen is van harte welkom. 

Door Carla Droste

“De bedoeling is om in kleine groepen samen in de tuin aan de slag te gaan, elkaar beter te leren kennen en de tijd te nemen voor een goed gesprek en gezelligheid”, vertelt Aad Braskamp, een van de initiatiefnemers. “Met de tuin willen we kwetsbare medemensen een zinvolle activiteit bieden. Een plek creëren die voor verbinding zorgt.” De Talententuin wordt gerealiseerd op een braakliggend terrein naast De Ontmoeting, het verenigingsgebouw van de Protestantse kerk. Oorspronkelijk was de grond eigendom van de kerk en stond er een woonhuis. Later werd Woonstichting Vryleve eigenaar en heeft er een tijdje een tiny house gestaan, dat diende als modelwoning. Toen de Protestantse Gemeente Rijnwaarden de mogelijkheid kreeg om de grond terug te kopen is er vanuit de diaconie besloten om er een meer sociaal-maatschappelijke functie aan te geven.
In aansluiting op de herinrichting van de Markt wordt er met dit initiatief gewerkt aan een verdere vergroening van het dorp. Het kerkhof aan de Tolhuisstraat heeft al een grondige opknapbeurt gekregen. De begraafplaats en de toekomstige tuin zullen door de vrijwilligers van de ‘DOE-groep’ worden onderhouden. De omwonenden zijn enthousiast over alle ontwikkelingen. “Ik ben blij dat er iets met het braakliggende terrein gebeurt”, zegt Janneke Bosch. “Ik vind het een erg mooi initiatief, zeker vanwege de samenwerking met Zozijn.”

Zozijn

De naastgelegen locatie van Zozijn, waar mensen begeleid zelfstandig wonen, beschikt zelf niet over een tuin. “Voor de bewoners is het prettig dat ze in de toekomst een kopje koffie in de tuin kunnen drinken”, laat Heidi Dietz, begeleider van Zozijn weten. “Onze cliënten zijn enthousiast over de plannen. Het lijkt hen heel leuk om straks als vrijwilliger mee te werken in de Talententuin.” Zozijn ondersteunt het project onder andere met tuinmeubilair. Ook van de Stichting Blij heeft de initiatiefgroep giften in natura ontvangen. “En we hebben ‘DoeDuiten’, een subsidieregeling van de gemeente Zevenaar, toegezegd gekregen”, vertelt mede-initiatiefnemer Cora Verburg. “We hebben al veel giften ontvangen, maar we zijn er nog niet. We hopen dankzij de verkoop van cd’s nog geld binnen te krijgen. Gert de Rijder, een van onze organisten, heeft samen met een paar andere muzikanten een cd gemaakt met gevarieerde orgelmelodieën. De cd kost € 12,00 en het grootste gedeelte van de opbrengst wordt gedoneerd aan de Talententuin.”
Aad: “De totale oprichtingskosten bedragen € 19.980. We hebben nog € 8.800 aan financiële giften nodig. We zijn al wel gestart met voorwerk voor de tuin. Binnenkort gaan we de blokhut plaatsen en in juni beginnen we met het zaaien en planten. Iedereen die belangstelling heeft mag komen helpen. We kunnen nog wel hulp gebruiken.”
De officiële opening van de Talententuin is op 24 september, op Burendag. Er wordt dan een standbeeld, gemaakt door een plaatselijke kunstenaar, onthuld. Wie de kunstenaar is houden Aad en Cora nog geheim. Maar het thema van het kunstwerk is al wel bekend: Talenten.