Biografie van Bert Jacobs:
voetbalhumor van
Zandvoort tot Hongkong

ARNHEM - Bert Jacobs (1941-1999) was een van de markantste voetbaltrainers die Nederland ooit heeft gekend. Op een fiets het uitgaansleven onveilig maken, een hotel onderspuiten met brandblussers en een Sovjet-generaal van zijn kleding beroven – Bert deed het en kwam er nog mee weg ook. Nu ligt zijn biografie op tafel

Naast zijn kwajongensstreken was de geboren Zandvoorter een begenadigd trainer met een succesvolle formule: duidelijk zijn, een goede veldbezetting en de poppetjes op de juiste plaats zetten. Spelers gingen voor hem door het vuur en roemen zijn vakmanschap, eerlijkheid en humor.

‘Hotseknotsbegoniavoetbal

In het boek ‘Hotseknotsbegoniavoetbal’ van auteur Michiel Kraijkamp en Ferry Reurink wordt uitgebreid ingegaan op zijn periode bij Vitesse. Onder Jacobs werden de Arnhemmers in 1989 kampioen van de eerste divisie. In het eerste seizoen op het hoogste niveau werd Vitesse vierde en werd de bekerfinale tegen PSV gehaald (1-0 verlies).

'Dakpan'

Toen Jacobs bij Vitesse aan de slag ging, was hij net hersteld van kanker. Kantinebeheerder Henk van Arnhem van Nieuw Monnikenhuize, het oude stadion, zag dat de jonge selectie van Vitesse tegen Bert opkeek. "Jongens zoals Laamers, Van den Brom, Sturing, maar ook Theo Bos stonden nog redelijk aan het begin van hun carrière. Bert was niet alleen een zeer ervaren trainer, maar er zat natuurlijk ook iemand die zichtbaar heftige dingen had meegemaakt met zijn ziekte. Als Bert zijn mond opendeed, keek je niet tegen zijn gehemelte aan, maar tegen zijn dakpan, zeiden wij weleens. Maar Bert zelf bleef er nuchter onder. Laamers wist de eerste keer niet waar hij moest kijken toen Bert een slok koffie nam en de helft weer uit zijn mond gutste. Bert veegde zijn mond schoon met een zakdoek, die hij altijd bij zich had, keek Martin aan en zei ter geruststelling: ‘Niets aan de hand, hoor, ik ben er nog!'”
In 1999 overleed Jacobs op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Nog altijd is hij recordhouder met het hoogste aantal gecoachte Eredivisie-wedstrijden: 741. Onder anderen voormalig Vitesse-voorzitter Theo Aalbers, Louis van Gaal, Piet de Visser, Željko Petrovic, Aad de Mos, Co Adriaanse, Marcel Brands, Erik ten Hag en Alfred Schreuder werkten mee aan de biografie.