"Je bezorgt mensen een fijn moment, of het nu om een feest of om een trieste dag gaat"
"Je bezorgt mensen een fijn moment, of het nu om een feest of om een trieste dag gaat"

Inspiratiemarkt in de Ogtent maakt naam waar: ‘Een baan in de horeca is gewoon superleuk’

Algemeen

DUIVEN - De horeca heeft te kampen met een groot personeelstekort. De inspiratiemiddag op 12 april in de Ogtent kwam daarom als geroepen.

Door Alie Engelsman

Edwin Tunnissen van brasserie ‘Een Mooie Dag’ en café ‘De Beloning’ nam het initiatief: “Het personeelstekort is een landelijk gegeven, maar in Duiven is het nog groter probleem, omdat er op het bedrijventerrein zoveel horeca bij komt. We hebben daarom  de gemeente Duiven aangeschreven om daar samen een oplossing voor te vinden.” De gemeente Duiven, UWV, WerkgeversServicepunt Midden-Gelderland, Leerwerkloket, Koninklijke Horeca Nederland en vijf lokale horecaondernemingen werkten mee aan de inspiratiemiddag.  

Astrid Sloot van WerkgeversServicepunt: Midden-Gelderlands: “We wilden een event neer zetten waarin we mensen enthousiast maken voor een baan in de horeca. We hebben daar bewust jongeren in betrokken, maar het event is zeker ook voor volwassenen, instromers of mensen die iets heel anders willen gaan doen. Er zijn vijf horecabedrijven uit de regio aanwezig om iets te vertellen over hun bedrijf. Het gaat niet alleen om het verhaal van de ondernemers, we willen het de deelnemers ook laten beleven. Zo kunnen ze bij de workshop van restaurant De Stempel met een dienblad met glazen rondlopen. Bij Recreatiepark de Veerstal kan er geoefend worden met het afruimen van borden. Elke horecagelegenheid heeft zijn eigen manier van presenteren.” Ook McDonald’s, De Ogtent en Café de Beloning waren tijdens het event aanwezig.
Het is bekend dat de horeca veel te lijden heeft gehad van de coronamaatregelen. En niet alleen op financieel vlak. Personeel zocht, al dan niet gedwongen, ander werk. Lucien Hagen van UWV: “En die krijg je niet zomaar terug, terwijl werken in de horeca superleuk is. Voor veel bedrijven is het moeilijk om weer echt alle dagen open te kunnen, omdat er simpelweg geen personeel is. We willen de mensen kennis laten maken met de verschillende werkzaamheden en functies. Dat varieert van topchef tot afruimer en daar tussen in zitten nog zoveel interessante banen. We streven bij het horecapersoneel naar een dwarsdoorsnede van de maatschappij, dus jong en ouder. Het werk is ook uitermate geschikt voor paar uur of paar dagen in de week werken.”
Bart Kennis van Koninklijke Horeca Nederland: “Werken in de horeca is vooral ook mooi en dankbaar. Je bezorgt mensen een fijn moment, of het nu om een feest of om een trieste dag gaat. Het wordt, vooral door studenten, al gauw gezien als een bijbaan, en die studenten zijn ook heel welkom en dringend nodig. Maar ook in de bediening gaat het om vakmanschap. Een baan in de horeca is echt een volwaardige functie en er zijn allerlei opleidingen en doorgroeimogelijkheden. Dat willen we de deelnemers tijdens het event ook meegeven.”
Dat beaamt ook Dennis Geerdink van Leerwerkloket: “Wij zijn aanwezig om geïnteresseerden te informeren over hoe ze werken en leren kunnen combineren en over financiële mogelijkheden, zoals onder andere het STAP-budget van de overheid.” Eén van de deelnemers: “Ik ben hier vanmiddag vooral om me te oriënteren. Het is een onderzoektraject of een baan in de horeca echt iets voor mij is. Misschien levert het me een baan op, maar dat weet ik pas aan het eind van dat traject.”