Dankzij de opbrengst van de loterij zijn er extra activiteiten mogelijk
Dankzij de opbrengst van de loterij zijn er extra activiteiten mogelijk

Nationale loterij Zonnebloem van start

Algemeen

LIEMERS - Een samenleving waaraan mensen met een lichamelijke beperking volwaardig en onbezorgd kunnen deelnemen. Daar zet de Zonnebloem zich iedere dag voor in. Er worden activiteiten en uitstapjes georganiseerd. Om de eigen bijdrage voor de gasten zo laag mogelijk te houden, wordt er onder andere jaarlijks een loterij georganiseerd.

Door Piet van Breukelen

Nu de versoepelingen compleet zijn, kunnen de acht afdelingen in de regio De Liemers weer volop activiteiten organiseren voor alle deelnemers, maar daar is natuurlijk veel geld voor nodig. De bewoners van onze regio zullen de komende maanden dus door vrijwillig(st)ers benaderd worden loten te kopen voor twee euro per stuk. “En waar de afdelingen in het verleden 60 cent per lot kregen, mogen we nu € 1,50 per lot aan onze kas toevoegen”, laat Paula Raaijmakers enthousiast weten. De penningmeester van de regio geeft wel aan dat daardoor de bijdragen vanuit het hoofdkantoor in Breda lager zijn geworden. Ook dit jaar zijn er weer geldprijzen die variëren van 15.000 tot 15 euro en diverse andere prijzen zoals elektrische fietsen, cadeaubonnen, E-readers en weekendjes weg. Het motto waaronder De Zonnebloem werkt, is nog steeds ‘Er kan zoveel meer dan je denkt’,  maar door minder inkomsten wordt het de laatste jaren wel steeds moeilijker hieraan te beantwoorden. Het spreekt voor zich dat de Zonnebloem, met ruim 40.000 vrijwilligers de grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland, middels een geslaagde loterij weer wat meer financiële armslag hoopt te krijgen. En natuurlijk profiteren alle afdelingen van de regio De Liemers daar nu ook weer volop van.

Voorkom isolement

Zo kunnen de afdelingen in ieder geval nog een keer per twee jaar een grote busreis organiseren om haar gasten een niet al te dure gezellige dag te bezorgen. Want nu kunnen langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten en hulpbehoevende ouderen voor relatief weinig geld leuke activiteiten aangeboden krijgen.
Zo krijgen deze mensen, voor wie vereenzaming dreigt, meer mogelijkheden contacten te leggen met elkaar en er eventueel op uit te trekken met een vrijwillig(st)er voor een culturele activiteit of anderszins. Bovendien steunen de kopers ook landelijke projecten van de Zonnebloem.
Die zorgen er onder andere voor dat er in heel Nederland de Zonnebloem rolstoelauto te huur is en dat musea, attractieparken, theaters en voetbalstadions toegankelijker worden voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Leuk dagje uit

Jaap Huissoon, bestuurslid activiteiten van de afdeling Zevenaar-West, hoopt behalve de jaarlijks terugkerende activiteiten zoals het stamppottenbuffet en de kerstviering, ook weer een leuk dagje uit te kunnen organiseren voor een mooi prijsje. “Het zou jammer zijn als we dat wegens financiële problemen niet meer zouden kunnen aanbieden”, voegt hij eraan toe. Er is dus veel geld nodig om leuke activiteiten voor de Zonnebloemgasten te organiseren.
Vandaar dat de loterij bij iedereen van harte wordt aanbevolen.
Wie meer wil weten over de Zonnebloem, kan terecht op www.zonnebloem.nl.