De mannen van het Gelders Eiland: Wim Goris, Frans Willemsen, Jan van de Zand en Bertus van Vuuren
De mannen van het Gelders Eiland: Wim Goris, Frans Willemsen, Jan van de Zand en Bertus van Vuuren

Tien supervrijwilligers zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Algemeen

ZEVENAAR - Op de dag van de lintjesregen, de dag voor Koningsdag, zijn in Zevenaar tien inwoners gedecoreerd vanwege hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Zij zijn allen benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Fred Burgers (74)

Fred Burgers uit Babberich was tot 1997 voorzitter van en vrijwilliger bij de Harmonie Sint-Franciscus in Babberich. Hij organiseerde mede de fondsenwervende activiteiten, de optredens en de concoursen. Hij is voorzitter-penningmeester van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Babberich. Hij vertegenwoordigt KBO Zevenaar en de KBO regionaal. Daarnaast draagt hij bij aan de organisatie van de wekelijkse bijeenkomst en wisselende activiteiten. De heer Burgers is vrijwilliger bij het Samen Eten project van de Stichting Uitvoerend Beheer (SUB) in Kulturhus De Borg in Babberich. Ook is hij bestuurslid bij voetbalvereniging SV Babberich.

Wim Goris (65) 

In maart 2000 is de politiehondenvereniging Babberich-Elten opgericht. Wim Goris uit Pannerden is één van de oprichters en bestuurslid (secretaris). Hij organiseerde open dagen om naamsbekendheid te maken en nieuwe leden te werven. Mede door zijn inzet is de vereniging uitgegroeid tot een grote vereniging van 20 leden en 7 donateurs. Decorandus is in 2007 in het bestuur van Schuttersgilde Claudius Civilis gekomen. Al snel werd hij benoemd tot penningmeester. In 1996 is Wim Goris toegetreden tot bestuur van Schuttersgilde St, Jan te Babberich. Van 1997 tot 2002 was hij penningmeester. Hij organiseerde grote evenementen zoals het 125-jarig jubileum van het schuttersgilde. 

Joke Koenen (73) uit Zevenaar

De Zevenaarse Joke Koenen was voorzitter van de dorpsvereniging ‘Dorp waar pit in zit’ in Pannerden.
Zij zette een tweedehandswinkel op en verzamelde kleding in voor het goede doel. Ook was zij actief in de fondsenwerving voor een tehuis in Rwanda, een weeshuis in Bangladesh en kinderen met een beperking in Roemenië. Joke Koenen is oprichter en voorzitter van de Buurtvereniging Schrijvershoek. Zij heeft zich ingezet om een prachtige Beweeg- en Ontmoetingstuin voor jong en oud tot stand te laten komen. Ook is zij voorzitter van de VVD, afdeling Liemers-Lingewaard. Zij zet zich in om de lokale afdelingen te verbinden en te harmoniseren. Daarnaast is zij mantelzorger/coördinator van de mantelzorg aan een kinderloos echtpaar op leeftijd bij een terminaal ziekbed. Zij inventariseert de hulpvragen en maakt de planningen voor het bezoek en de verzorging. Zij is oprichter en voorzitter van de Stichting Handen voor Handen. In samenwerking met Rijn IJssel College (MBO opleiding) regelt zij dat studenten handmassage geven aan bewoners van het verpleeghuis de Liemerije en hospice. Zij is ook achter de schermen bij veel projecten actief betrokken. Als laatste is Joke Koenen ook vrijwilliger bij en lid van de Raad van Advies van de sociale onderneming ZevenAardig.

Wim Tieben (79)

Wim Tieben is sinds 2000 vrijwilliger bij Sint Martinus kerk in Giesbeek. Hij is lid van de onderhoudsploeg van het kerkhof en de tuinen rondom de kerk. Daarnaast is hij lid van de caritasgroep die onder andere de kerstpakkettenactie verzorgt. Van 2005 tot heden is hij vrijwilliger bij Molen de Hoop in Giesbeek. Ook was decorandus van 1975-2003 lid van de vrijwillige brandweer en bhv’er bij Akzo Nobel Arnhem.
Van 1985 tot 2015 was Wim Tieben vrijwilliger bij Fanfarekorps Sint Gregorius in Giesbeek.

Bertus van Vuuren (64) 

Bertus van Vuuren is een opmerkelijk persoon. Met zijn hart en ziel is hij verbonden aan het dorp Pannerden, met name zijn woonomgeving tegen de Kijfwaard aan. Hij vindt het zijn verantwoordelijkheid om dit mooie gebied in stand te houden, zodat anderen hiervoor ook van kunnen blijven genieten. Al meer dan 30 jaar gaat hij bijna dagelijks en in het weekend op pad in de Kijfwaard en ruimt daar het kleine zwerfvuil en het grote zwerfvuil op. Decorandus is een gedreven en zeer bescheiden man, die vanuit zijn persoonlijkheid en vanuit zijn hart, zijn verantwoordelijkheidsgevoel hoge prioriteit geeft aan de natuur.

Thea Wanders-Köning (61) 

Thea Wanders is als vrijwilliger actief bij veel verenigingen in Babberich. Van 1975 tot heden is zij vrijwilliger bij het Ritmisch Koor Babberich. Van 1989-2016 was Thea Wanders voorzitter (1995-2003) van en vrijwilliger bij de handhalvereniging Flamingo Babberich Combinatie. Van 1990 tot heden is Thea secretaris van en vrijwilliger bij de geloofsgemeenschap Babberich. Zij is redacteur van het kerkblad en contactpersoon voor de actie Kerkbalans. Ook is zij verantwoordelijk voor de ledenadministratie. Van 1993-2004 was ze vrijwilliger bij de basisschool Sint Franciscus in Babberich. Van 1995-2002 was zij bestuurslid van de Stichting Katholiek Onderwijs Babberich. Van 1995 tot heden is Thea Wanders vrijwilliger bij de Dorpsraad Babberich. Zij verzorgt de maandelijkse nieuwsbrief, verricht veel hand- en spandiensten tijdens de evenementen en activiteiten. Vanaf 2007 tot heden is zij bestuurslid van en vrijwilliger bij de Werkgroep AED Babberich. Zij is verantwoordelijk voor de jaarlijkse planning en organisatie van de herhalingslessen en opleidingen.

Niko Wiendels (67) 

Niko Wiendels uit Babberich heeft zich vanaf 1992 op veler erreinen ingezet voor de leefbaarheid in Babberich, of het nu als bestuurder of vrijwilliger was van de buurtvereniging, van leefbaar Babberich, Actief Babberich, VVV, Jeugd- en Jongerenwerk, de Dorpsraad, of Kulturhus de Borg, decorandus is van alle markten thuis en bekommert zich om zijn medemens. Decorandus was in Babberich één van de oprichters en bestuurders van de Dorpsraad-Babberich en is tot op de dag van vandaag nauw betrokken met zijn adviezen en projecten. Niko Wiendels is één van de oprichters en de eerste voorzitter van het Kulturhus de Borg en is nu als bestuurder P&O nog steeds actief. 

Frans Willemsen (79)

Frans Willemsen uit Pannerden was scheidsrechter oor RKPSC Pannerden en hij is één van de grondleggers van de huidige Dijkencross in Pannerden. Mede door zijn inzet de eerste jaren heeft de Dijkencross kunnen uitgroeien naar de organisatie die er nu staat. Frans Willemsen is van 1979 tot heden Federatiecontroleur bij Hengelsport Federatie Midden Gelderland. In deze rol controleert hij of de sportvisser in het bezit is van een geldige VISpas en of de sportvisser bekend is met de wet- en regelgeving voor de sportvisserij. Ieder schooljaar organiseert decorandus dat er een visles wordt gegeven op de basisschool in Pannerden. Ook is hij een van de begeleiders bij het nieuwe project Samen Vissen in Pannerden. Tijdens dit evenement kunnen bewoners van zorginstellingen een dagje komen vissen onder begeleiding van ervaren vissers. Decorandus is secretaris en aanspreekpunt van Hengelsportvereniging de Rietvoorn in Pannerden. Daarnaast is hij toezichthouder geweest voor de Vereniging Streekbeheer Rijnstromen. 

André Wouters (84) 

André Wouters uit Zevenaar is een zeer gewaardeerd lid van schietvereniging St. Antonius. Hij is dit jaar 60 jaar lid van de schietvereniging. Tot op heden bekleedt hij meer dan 50 jaar een bestuursfunctie als penningmeester. Daarnaast moet zeker gemeld worden dat hij al die jaren, zeer betrokken en zich volledig heeft ingezet voor de vereniging al tijdens de bouw van het schietlokaal. Daarnaast nam hij de zorg voor onderhoud en reparaties van het gebouw en inventaris en de aankoop van de juiste middelen op zich, zodat de schietsport goed en veilig beoefend kon worden.
Eveneens is André Wouters lid van tennisvereniging “de Rackets’ Zevenaar sinds 1993. Vanaf 1995 is hij als bestuurslid verantwoordelijk voor parkzaken. Hij is vrijwel dagelijks op het park te vinden waar hij het baan- en parkonderhoud verzorgt, hierbij ondersteunt door een groep vrijwilligers, die door hem worden aangestuurd. De verhuizing van de vereniging naar een andere locatie heeft hij zowel de aanleg van de banen alsmede de bouw van het clubgebouw gecoördineerd en begeleid. Mede door zijn inbreng beschikt de tennisvereniging over vier hightech banen die de basis zijn van de vereniging.

Jan van de Zand (72) 

Jan van de Zand is één van die personen die vaak de drijvende kracht zijn achter initiatieven voor de leefbaarheid van het dorp. Vele jaren zet hij zich op diverse wijze in voor inwoners in de gemeente. Hij ondersteunt het bestuur van Schuttersgilde Excelsior met raad en advies en heeft een ondersteunende taak. Hij stimuleert leden tot een maximale prestatie en is erg betrokken bij de jeugd. Jan van de Zand is grote kartrekker geweest toen de vereniging in financiële problemen kwam en heeft via zijn netwerk een aantal sponsoren geregeld die cruciaal zijn geweest voor het voortbestaan van de vereniging. Hij ondersteunt met het organiseren van evenementen en concoursen en het onderhoud van het clubgebouw. Dit doet hij al vijftig jaren met hart en ziel.

Twee burgemeesters: die van Tuindorp (links) een die van Zevenaar
Lucien van Riswijk speldt Bertus van Vuuren de onderscheiding op
Andre Wouters, Joke Koenen en Wim Tieben
Dat moet gevierd worden!
De Babberichse enclave Fred Burgers, Thea Wanders en Niko Wiendels