Informateur Marianne Kalle-Morren:
‘Het moet anders in Zevenaar’

ZEVENAAR – Een coalitie Lokaal Belang, PvdA, D66, VVD en GroenLinks zit in de pen in de gemeente Zevenaar blijkt uit het advies van informateur Marianne Kalle-Morren. Ze is helder: “Het moet anders in Zevenaar.”

Informateur Marianne Kalle-Morren sprak in opdracht van Lokaal Belang, de grootste partij met zes zetels, met alle partijen. Twee keer zelfs om een goed beeld te krijgen. “Want 27 zetels, verdeeld over tien partijen, maakt het vormen van een college tot een hele puzzel.”
De puzzel heeft ze nu gelegd op basis van de verkiezingsuitslag, de inhoudelijke standpunten, de door de partijen aangegeven voorkeur voor samenwerking én de wens van alle partijen om de bestaande bestuurscultuur te veranderen. “Meer respect voor elkaar, geen dichtgetimmerde voorstellen en debatteren op de inhoud en niet op de persoon”, aldus de informateur. Een voortzetting van de oude coalitie voldoet niet aan de voorwaarden is haar conclusie. “Mijn voorkeur gaat uit naar een brede, stabiele coalitie, die de wens tot verandering van de bestuurscultuur uitstraalt. Daarom is ook een coalitie met partijen met 1 zetel minder wenselijk.” Naast het CDA en WijZZ vallen daarom Ons Zevenaar en Sociaal Zevenaar buiten de boot. De SP ambieerde geen plek in de coalitie.

Coalitieakkoord in hoofdlijnen

Toon Albers (Lokaal Belang): “Alle fracties zijn ingelicht. We gaan het advies opvolgen.” Dat betekent dat Lokaal Belang binnenkort in gesprek gaat met de PvdA, D66, VVD en GroenLinks. Daarbij wordt gestreefd naar een coalitieakkoord in hoofdlijnen met daarnaast een raadsagenda en geen dichtgetimmerd akkoord. Marianne Kalle-Morren: “De voorkeur bij een meerderheid van de partijen gaat uit naar een raadsakkoord, maar dat is nu misschien nog een brug te ver.”