Afbeelding
Foto:

Verbondenheid

Wat gaat de tijd toch hard. Carnaval en Pasen zijn achter de rug en Koningsdag op 27 april, is in aantocht. Maastricht is al helemaal voorbereid op de komst van de koninklijke familie. Het dagprogramma staat in het teken van de verbondenheid en zal volgens de wens van de koning uiteraard ook weer een innovatieve invulling kennen.
Voor mij persoonlijk mag Koningsdag lekker ouderwets zijn, gewoon met zaklopen en koekhappen. Sport en spel, muziek en een vrijmarkt; zo was het ten tijde van Juliana en Beatrix. Gelukkig bestaan dit soort vieringen nog steeds, neem maar eens een kijkje in onze Liemerse dorpen.
In Pannerden en Angerlo bijvoorbeeld, belooft het een traditioneel, gezellig volksfeest te worden met onder meer een muzikale optocht, vendelzwaaien, sport en spel een vrijmarkt. In Westervoort is het Dorpsplein het decor van kinderactiviteiten; rondom zalencentrum Wieleman is er een vrijmarkt. Ook Groessen start Koningsdag met een optocht, maar dan met versierde fietsen, geheel volgens de Groessense traditie, gevolgd door feestelijke activiteiten voor kinderen en hun familie.
In Lathum is het dubbel feest, want naast de 55e verjaardag van de koning wordt ook het 20-jarig bestaan van Stichting Oranje Boven Lathum gevierd.  Lees over deze en andere koningsdagactiviteiten in onze krant. Voor mij staat vast: ook in de Liemers weet men op eigen wijze vorm te geven aan de verbondenheid.

Joke Burink