“Onderwijs moet zich aanpassen aan de veranderende wereld"
“Onderwijs moet zich aanpassen aan de veranderende wereld" Foto:

‘We willen ook goede burgers afleveren’

Rector Laurens van Lier gaat de uitdaging aan in het Liemers College

ZEVENAAR – Hij is Tukker, telt 61 lentes en zijn hart klopt voor het onderwijs. Laurens van Lier heeft een rijk gevuld cv, waarop sinds dit schooljaar de naam van het Liemers College prijkt. Als rector voelt hij zich als een vis in het water op de school. “Als ouder kun je je kind hier met een gerust hart naar toesturen.”

Door Susan Wiendels

Elke dag overbrugt Laurens van Lier met plezier de afstand Enschede- Zevenaar, een autorit van een uurtje. “Het Liemers College is een prachtige school. Met vijf afdelingen op vier locaties is er voor ieder kind in ieder geval wat wils: Agora-onderwijs en havo/vwo op Heerenmäten, vmbo basis en kader op Landeweer, mavo op Zonegge en mavo/havo/vwo met vrede brugklas in Didam. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van het docentenkorps. De resultaten zijn goed, er wordt hier op hoog niveau lesgegeven. Ja, we hebben het prima voor elkaar, maar de uitdaging voor onze school is hoe we nog een stap verder kunnen maken.”

Toekomst van de Liemers

De passie is hoorbaar in zijn stem. “Neem Landeweer. Het is hartstikke leuk om daar te zijn, zo open zijn deze leerlingen. Het is een hele belangrijke groep. Daar zit echt de toekomst van de Liemers: het zijn jongens en meisjes die in deze regio blijven wonen. De beeldvorming over het vmbo is vaak negatief, maar dat is zo onterecht. Kijk maar om je heen. Er is geen vakman of -vrouw meer te vinden, daar mogen we ons meer bewust van worden. Een goede vakman heeft net zo’n mooie carrière voor de boeg als iemand die van de havo of het vwo komt. Er zijn in Nederland honderd communicatieadviseurs, maar een goede installatietechnicus of verspaander is niet te vinden. Deze groep moeten we koesteren. Ik ben er enorm trots op.”

Goede balans

Terug naar de uitdaging. Laurens van Lier heeft een duidelijke missie met het Liemers College. “Onderwijs moet zich aanpassen aan de veranderende wereld, waarin innovatie een belangrijke rol speelt. We bereiden leerlingen voor op het vervolgonderwijs, maar we willen ook goede burgers afleveren. Naast de cognitieve ontwikkeling zijn persoonlijke ontwikkeling en inzet op maatschappelijke en sociale vaardigheden belangrijk. Samen met ouders en docenten streven we naar een goede balans hierin tijdens de hele schoolloopbaan met nadrukkelijke aandacht voor individuele kansen.” Als voorbeeld geeft de topklas, de sportklas en de cultuurklas. “Voor iedereen hebben we wel iets wat past bij zijn of haar interesse of talent.” Daarnaast heeft de school tijdens en na de lockdown bewust geïnvesteerd in de sociale context. “Gesprekken, extra sport en een dagje naar de Efteling toen de kinderen weer naar school konden.”

Aanmeldingen

Dat dit de school geen windeieren legt, blijkt uit het aantal aanmeldingen voor volgend schooljaar. “420 tot nu toe, iets meer dan vorig jaar. En dat is best bijzonder in een krimpende markt.” Voor het Agora-onderwijs meldden zich veel leerlingen, van wie er twintig zijn aangenomen. Deze vorm van onderwijs werkt met challenges, waarbij de leerlingen op eigen niveau uitdagingen aan gaat onder begeleiding van een coach. Een schoolvoorbeeld van maatwerk.

Elke locatie is vrij om binnen de marges van het schoolplan een eigen plan te trekken. Laurens van Lier: “Ik ga niet zeggen ‘je moet dit of dat doen’. Ik probeer te faciliteren dat docententeams kunnen doen wat ze willen doen.”

Vakintegratie

Het woord vakintegratie valt. “Als je leerlingen vraagt ‘wat vind je belangrijk?’, dan zeggen ze klimaat. Maar klimaat is geen vak op school. Het is de moeite waard om te onderzoeken of we meer aan vakintegratie kunnen doen.” Genoeg ideeën in het hoofd van de rector die de planontwikkeling rondom Vestersbos met meer dan grote interesse volgt. “Als je het hebt over persoonlijke, sociale en cognitieve groei van kinderen, dan kan de realisatie van een doorgaande leerlijn van nul tot zestien jaar door huisvesting van kinderopvang, primair onderwijs en voortgezet onderwijs onder één dak daar zeker aan bijdragen. Wij zien daarin kansen.”

“Voor iedereen hebben we wel iets wat past bij zijn of haar interesse of talent"