Bij “RoyalEikelkamp” worden de Edelmanboren met de hand gesmeed om wereldwijd de buitenste schil van de aarde te onderzoeken
Bij “RoyalEikelkamp” worden de Edelmanboren met de hand gesmeed om wereldwijd de buitenste schil van de aarde te onderzoeken Foto:

Grondig onderzoek in Giesbeek

Bodem, aarde, grond: allemaal termen om het materiaal waar we op bouwen, lopen of ons eten op verbouwen, te benoemen. De Achterhoeker W.C.H. Staring is als een van de eersten begonnen met het in kaart brengen van de Nederlandse bodem. Dat was al in de 19e eeuw. Halverwege de 20e eeuw werd bodemkunde heel belangrijk om de ruilverkavelingen een beetje eerlijk te laten verlopen. Professor Edelman begon heel Nederland bodemkundig in kaart te brengen. Deze Wageningse professor stak daarvoor ook de IJssel over en maakte daar kennis met de smid van Lathum. Deze smid snapte goed hoe je een functionele grondboor maakt. 120cm lang, omdat de boor dan precies in de achterbak van een kever past, gaat het verhaal. Mijn persoonlijke ervaring is dat deze lengte gewoon het prettigste boort. Nog steeds worden er bij marktleider “RoyalEikelkamp” in Giesbeek de Edelmanboren met de hand gesmeed om wereldwijd de buitenste schil van de aarde te onderzoeken. De schaalvergroting bij het Giesbeekse bedrijf zie ik ook als ik op school boren nodig heb om met studenten de ondergrond van de Liemers te bestuderen. Liep ik twintig jaar geleden voor een grondboor naar “het borenhok”, nu haal ik hetzelfde gereedschap uit het “veldwerkmagazijn”. Wat blijft is het inspirerende veldwerk met studenten in de buitenlucht van het mooie, afwisselende Liemerse landschap.