De Bluesbreakers
De Bluesbreakers

Zeventiende bluesroute in Tolkamer

Algemeen

TOLKAMER - De 17e editie van de Bluesroute vindt op 23 april plaats. Maar liefst zeven bluesbands treden er zaterdagavond op in de kroegen van Tolkamer. 

Door Carla Droste

We hebben er even op moeten wachten, maar zaterdagavond 23 april staat Tolkamer weer bol van de bluesmuziek. Zeven bands in zeven kroegen. De laatste Bluesroute vond plaats in 2019. Drie jaar geleden alweer. Natuurlijk speelde corona hierbij een rol, maar ook de ziekte van organisator Dik Korving maakte het onzeker of er wel een volgende editie zou komen.
Dik: “Een paar jaar geleden is er bij mij leukemie geconstateerd. Ik heb de afgelopen jaren slechte periodes gehad, maar nu gaat het aardig goed.” Dik maakt al 60 jaar muziek. In de Jaren 70 en 80 maakte hij furore met de White Blues Band. Sinds 1995 is hij frontman bij The Bluesbreakers. De band speelt traditionele blues met een Europese twist. Daarnaast maakt Dik akoestische Rhythm & Blues met zijn band: Ramblin’ Men. De blues is alles voor Dik. Muziek maken is zijn leven. Zaterdag pakt hij zijn gitaar weer op en speelt hij met The Bluesbreakers bij Taveerne De Bijland. Jimmy Sterman is die avond hun ‘special guest’. Dik: “Wij kennen elkaar allemaal in de blueswereld. We komen elkaar tegen op festivals. Als daar leuke bands tussen zitten, dan probeer ik die naar Tolkamer te halen. Deze editie is drie keer verzet, maar omdat je elkaar persoonlijk kent, waren de bands gelukkig bereid om te schuiven in hun agenda.”
Voorgaande jaren stond de Bluesroute vaak gepland op de avond voor Koninginnedag of Koningsdag. Dik: “De Bluesroute trekt niet alleen inwoners en blues fans uit de regio, maar ook veel bezoekers uit Duitsland. Voor hen is Koningsdag een gewone werkdag. Door de Bluesroute op een zaterdagavond te houden, kunnen ook de buitenlandse fans het feest in Tolkamer meevieren.”
Omdat niet alle horecagelegenheden zich direct aan de kade bevinden, rijdt er die avond een treintje. Op die manier is ook de, verderop gelegen, Swaenebloem gemakkelijk bereikbaar. Hier treedt om 19.30 uur de band Five Long Years op. De veteranen uit de Arnhemse blues scene hebben blues(rock) en ballads op hun repertoire staan. Bij Villa Copera kunnen bezoekers om 20.00 uur luisteren naar blues(rock) van Blues Factor.
De Bluesroute is de aftrap van de zomer vol activiteiten in Lobith en Tolkamer. De jaarlijkse kermis, de viering van 800 jaar Tol met middeleeuwse feesten, tentoonstellingen en andere muzikale evenementen staan er nog op het programma. De festiviteiten vinden plaats tot en met augustus. De entree is gratis.