Linda en Miep steken Nataschja, Ewa en Marloes nog steeds de helpende hand toe.
Linda en Miep steken Nataschja, Ewa en Marloes nog steeds de helpende hand toe.

Wipe Out Cannonbal Run, Whack de Mole, Klittebandkleefmuur als extra’s op koningsdag

Algemeen

LATHUM – Voor de Stichting Oranje Boven Lathum is het 27 april dubbel feest. Naast de geboortedag van koning Willem-Alexander viert de stichting haar twintigjarige bestaan. Daarom hebben Nataschja Künne, Marloes van der Drift en Ewa Jankowska extra uitgepakt.

Door Susan Wiendels

“Naast de gewone spelletjes hebben we drie topattracties in huis gehaald”, glinsteren de ogen van de drie dames nu al. De Wipe Out Cannonbal Run, de Whack de Mole en de Klittebandkleefmuur gaan ongetwijfeld voor hilarische beelden zorgen is hun heilige overtuiging.
Dat mag ook wel na twee jaar stilzitten dankzij de coronaperikelen. “Even lachen, het moet als vanouds een echt gezellig dorpsfeest worden,” aldus Ewa, Marloes en Nataschja.

‘Lekker Hollands’

Dit jaar voor het eerst zonder optocht, kinderen en ouders zijn verkleed en wel welkom op het sportveld naast de school. Het thema is ‘Lekker Hollands’. Ina en Geza Berends geven om 9.30 uur het startsein met het luiden van de klokken en het hijsen van de vlag. Om 10.00 uur is de officiële opening met de vendeliers op het sportveld naast de school. Een kwartier later starten de activiteiten die tot ongeveer drie uur duren. Er is een minifair, muziek van DJ Vince en accordeonist Gijs, een ludiek raadspel, Sonja Matser en Jo Künne bakken wafels, Jan Ubbink verzorgt een creatieve workshop keramiek en om 14.00 uur is de trekking van de loterij met een hoofdprijs van tweehonderd euro. Nataschja: “We hebben tweeduizend loten, de laatste keer hebben we er maar liefst 1700 verkocht.” Met de opbrengst van de loterij en dankzij de hulp van sponsoren - “dit jaar zijn het er 51” - is de stichting in staat elk jaar weer een gezellige Koningsdag te organiseren. Miep van Hunen was er vanaf het eerste jaar bij. Samen met Wilma van Dijk, Silvia Rensen, Linda Künne, Betsie Meijer en Wilma Groenewoud legde ze in 2002 het fundament van de stichting. Nataschja en Marloes stapten zo’n tien jaar geleden in. Ewa haakte in 2020 aan. De editie van 2022 wordt haar vuurdoop. “Maar je was altijd al betrokken, je hielp mee en toonde belangstelling”, weet Linda zich nog te herinneren.
Miep en Linda zitten niet meer in de organisatie, maar steken nog steeds de handen uit de mouwen op de dag zelf. Miep: “Het blijft nog steeds leuk om mee te helpen en al die blije gezichten te zien.” Marloes: “Gelukkig kunnen we op die dag een beroep doen op veel vrijwilligers.” Nataschja, Ewa en Marloes kunnen niet wachten tot het 27 april is. “De school is helaas gesloten. Met dit feest blijven we ons inzetten voor de onderlinge verbondenheid. Want gezellig is het altijd in Lathum.”
Koningsdag 2022 in Lathum eindigt om 15.00 uur.