Afbeelding
Foto:

Zonneschijn

Het regende en het hagelde afgelopen zaterdag op de plek waar 77 jaar geleden twaalf geallieerde militairen het hoogste offer brachten voor onze vrijheid: hun leven. Daar aan de oevers van de IJssel in Westervoort dacht ik aan mijn opa die in 1940 op de Grebbeberg vocht. ‘We zaten als ratten in de val’ vertelde hij ooit. Hij overleefde wél. Iedereen kent het verhaal van Anne Frank en het meisje met het rode haar. Maar Operation Quick Anger, daar hoorde je zelden iemand over. Walter IJbema en de Historische Kring Westervoort ijverden met succes voor een jaarlijkse herdenking van de operatie die zo belangrijk was voor de bevrijding van Nederland. Ooggetuige en veteraan Toon Kramer kan het niet meer navertellen.

Hij overleed in 2020 op 98-jarige leeftijd. Gelukkig is er nu de documentaire ‘De Vergeten Slag, Operation Quick Anger’. Filmmakers Paul Haans en Sascha Wensveen laten hoofdrolspelers  Hans Goedkoop en Walter IJbema met behulp van oude foto’s, historische filmopnames en animaties het indrukwekkende verhaal vertellen.
Na regen komt zonneschijn luidt het spreekwoord. Mijn tip bij de eerste zonnestralen: spring op de fiets richting IJsseldorp, scan de app van de documentaire bij het monument aan de Veerdam of op het informatiepaneel bij Huize Vredenburg. Kijk én vertel door. Want oorlog, waar ook ter wereld, kent alleen maar verliezers.

Susan Wiendels