Het Ritmisch Koor zingt vol passie (foto: Carla Droste)
Het Ritmisch Koor zingt vol passie (foto: Carla Droste) Foto:

Ritmisch Koor Babberich treedt 'Uit de schaduw' met eigentijds Passieverhaal

LOBITH – Op vrijdag 1 en zaterdag 2 april bracht het Ritmisch Koor uit Babberich voor de tweede maal een eigentijdse versie van het lijdensverhaal van Jezus. De uitvoering vond plaats in de kerk in Lobith.

Door Carla Droste

In 2018 waagden de leden van het Babberichse koor zich voor het eerst aan het Passieverhaal. Dit jaar kwamen zij met een nieuwe, eigen versie, met als thema: ‘Uit de schaduw’. Voor deze tweede editie werden dirigent, koor en combo bijgestaan door gastzangers, gastmuzikanten en een aantal vertellers, waaronder Marleen Kruitwagen, Henk van Aalten en Ria Hell.
Het Ritmisch Koor Babberich kan tevreden terugkijken op twee succesvolle avonden.
Op beide avonden kwamen er bijna 300 bezoekers naar de kerk om deze uitvoering van het Passieverhaal te beluisteren én te aanschouwen. Want er werd niet alleen prachtig gezongen en gemusiceerd; door de grandioze lichtshow was de uitvoering ook nog eens een lust voor het oog.
Dirigent Theo Barten had alle arrangementen voor zijn rekening genomen. Zowel voor het koor als voor het orkest. Een mooi voorbeeld hiervan was het stuk ‘Laat me' van Ramses Shaffy. Er werd prachtig meerstemmig gezongen en mede door de muziek, met name van trompet en dwarsfluit, werd het een indrukwekkend geheel. Harmonieuze samenzang was er ook te horen in een Nederlandstalige versie van het lied ‘You Raise Me Up'. Andere hoogtepunten waren de uitvoering van het nummer ‘Hallelujah' van Leonard Cohen, met Theo Barten op accordeon, en het lied ‘Jouw liefde is alles'. Mooi vertolkt door soliste Ceciel Jägers.
De 15 liederen werden allemaal in het Nederlands gezongen en hoewel de teksten van deze tijd waren, sloten ze naadloos aan op het eeuwenoude lijdensverhaal. Het binnendragen van het grote, verlichte kruis in een muisstille kerk was een indrukwekkend moment. Dat thema's als lijden, verraad, hoop en liefde actueel blijven, blijkt uit de huidige situatie in Oekraïne. Met het lied ‘Alles wat ademt' van Rob de Nijs werd er aandacht aan de oorlog geschonken. Het publiek werd verzocht te gaan staan en de kerk was tijdens het lied gehuld in toepasselijk blauw/geel licht. "Laat alles wat ademt in vrede bestaan”, luidde de gezongen boodschap. Om de mensen daar te ondersteunen werd er eerder op de avond bekend gemaakt dat het Ritmisch Koor € 500 doneert aan Giro555. Ondanks de zware thema's was er ook ruimte voor lichtheid en optimisme. Dat kwam naar voren in liedjes als ‘Laat je droom bestaan' en ‘Stap uit de schaduw en loop in de zon’.
Wij kijken uit naar een derde editie.