Fietsliefhebbers hebben keuze uit maar liefst zes afstanden
Fietsliefhebbers hebben keuze uit maar liefst zes afstanden Foto:

Frisse neus halen tijdens de
TC de Liemers-Reichswald Classic

ZEVENAAR – Wielrenners, fietsliefhebbers op de gewone fiets of e-bike en mountainbikers kunnen zaterdag 23 april hun hart ophalen tijdens de Reichswald Classic van TC de Liemers. Dit jaar is er voor het eerst ook een Gravelride.

“We hebben de draad weer opgepakt, eindelijk kunnen we weer met elkaar onderweg”, zegt Ab Lubbers namens de organisatie van de fietsdag. Toen het goede nieuws kwam dat de coronamaatregelen werden opgeheven, haalden de vrijwilligers van TC de Liemers de draaiboeken meteen uit de kast. Routes werden gemaakt, vergunningen aangevraagd en de organisatie opgestart. “We maken er een prachtig evenement van”, aldus Lubbers.
Fietsliefhebbers hebben keuze uit maar liefst zes afstanden: 50, 70, 95, 120, 145 en 175 kilometer. De langste afstanden komen tot aan het Rijk van Nijmegen, de 175 kilometertocht bereikt zelfs de heuvels bij Berg en Dal. Liefhebbers van stevige klimmetjes komen bij de 120 en 95 kilometerroutes ook aan hun trekken, met de heuvels achter Kleve. Uiteraard komen al deze routes door het Duitse ‘reichswald’. Wie voor de 70 of 50 kilometer kiest, ontdekt het fietsgebied rond de Elterberg en het Montferland. “Voor veel fietsliefhebbers zijn dit bekende gebieden, toch zorgen we voor verrassingen”, belooft Lubbers.

Gravellen

Nieuw is dit jaar de TC de Liemers Gravelride. “Gravellen wint steeds meer aan populariteit, daarin willen we ook voorzien”, zegt Lubbers. Er is een rit van 80 kilometer uitgezet en voor de echte liefhebbers is er zelfs een rit van 120 kilometer. De tocht is te rijden met een gravelbike, cyclocrosser of een mountainbike. Beide afstanden kennen aan het begin een paar venijnige onverharde klimmetjes. De tochten gaan door de Liemers over grotendeels hard pack zandwegen en klinkerwegen. Vervolgens wordt er koers gezet richting de Achterhoek. De langste afstand maakt zelfs een lus door de Achterhoek. 

Verzorging onderweg

De graveltochten zijn alleen beschikbaar op gps, de andere tochten zijn ook uitgepijld. Onderweg zijn er verzorgingsposten en een materiaal- en ehbo-wagen rijdt rond. Bij het start- en finishpunt (op Sportpark Heerenmäten in Zevenaar) is er douche- en kleedruimte, plus een bewaakte fietsenstalling. Starten kan tussen 8.00 en 12.00 uur. Vooraf inschrijven kan via www.fietssport.nl. Dit betekent korting én geen oponthoud bij vertrek. Info: www.tcdeliemers.nl.