Marianne Mulder: “Bewustwording bij jongeren over democratie en vrijheid is zo belangrijk"
Marianne Mulder: “Bewustwording bij jongeren over democratie en vrijheid is zo belangrijk" Foto:

Marianne Mulder: ‘Hoe actueel kun je zijn?'

Op zoek naar democratie bij Kunstwerk! in Turmac Cultuurfabriek

ZEVENAAR – Democratie viert hoogtij in april in de Turmac Cultuurfabriek. Met ‘In Search of Democracy 3.0’, ‘de zwevende kiezer’ en ‘de Democratiefabriek’ initieert Liemers Kunstwerk! Educatie drie verschillende activiteiten die het bewustzijn over vrijheid, democratie en de rechtstaat van jongeren vergroten.

Door Susan Wiendels

‘In Search of Democracy 3.0’, de zwevende kiezer en de Democratiefabriek maken onderdeel uit van het programma ‘Gelderland in vrijheid’ uit 2020. Precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door Rijnbrink en de provincie Gelderland. Het doel: stilstaan bij de oorlog en het vieren van de vrijheid. Kunstwerk! haakte aan, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Twee jaar later gebeurt het alsnog en krijgen de educatie-activiteiten door de oorlog in Oekraïne nog meer lading beseft Marianne Mulder, Hoofd Educatie van Kunstwerk!: “In search of democracy, hoe superactueel is het geworden?”

In Search of Democracy

In Search of Democracy 3.0 is een interactieve live performance, een mengelmoes van muziek, theater en debat, die op dinsdagmiddag 19 april plaatsvindt. Professionele acteurs van het Zuidelijk Toneel nemen 75 4VWO-leerlingen van het Liemers College mee in de geschiedenis en de toekomst van de democratie. Marianne Mulder: “Daaraan voegen we nog enkele volwassenen toe. Bijvoorbeeld ouderen en taalleerders, zodat je een gemêleerder gesprek krijgt.”

Zwevende kiezer

Op deze middag komt ook kunstenaar Bastiaan van den Berg naar Zevenaar met zijn popup-installatie ‘de zwevende kiezer’. Over de grote thema’s van deze tijd als klimaat, identiteit, en corona, verscherpen de tegenstellingen. Polarisatie groeit. Mensen moeten voor of tegen zijn. Maar de grootste groep, die zweeft, die weet het niet zeker, die twijfelt. En dat is iets om te vieren laat Bastiaan van den Berg zien. “Mensen die iets niet zeker weten, staan open voor een ander, onderzoeken en verdiepen zich om vervolgens een gegronde keuze te maken.” De kunstenaar geeft bezoekers van de Turmac Cultuurfabriek via gesprekken en woordwolken een identiteit als zwevende kiezer.

Democratiefabriek

De derde activiteit duurt langer: van 14 tot en met 22 april biedt de Turmac Cultuurfabriek een podium aan de Democratiefabriek. Marianne Mulder legt uit wat het inhoudt: “Door het gebouw komen kasten te staan. Leerlingen van groep 7,8 en de onderbouw komen dan hiernaartoe, gaan langs deze kasten om te onderzoeken wat democratie is. Niet met lezen en vragen, maar door te doen, te ontdekken en te beleven via machines, apparaten en gereedschap. Wat is een democratie? Wat zijn de voor- en nadelen? Gaandeweg ontdekken de leerlingen dat de tentoonstelling over henzelf gaat. Conflicten, pesten, verschillen, vrijheid macht. Wat is jouw rol aan het samenleven in vrede en vrijheid? Wat zijn jouw idealen en waarden?”
Na schooltijd stelt Kunstwerk! deze expositie ook open voor bezoekers van de Turmac Cultuurfabriek.
Marianne Mulder is dolenthousiast over de drie activiteiten: “Bewustwording bij jongeren over democratie en vrijheid is zo belangrijk. Als je ze actief laat meedoen en zelf dingen laat zeggen, dan komt het veel eerder binnen.”

Verbinding

Sinds oktober is Marianne Mulder werkzaam in haar functie als hoofd Educatie bij Kunstwerk! Ze voelt zich als een vis in het water. “Hier kun je het diepe in. Je kunt een gebouw neerzetten en daar zes verschillende groepen in huisvesten, maar dan heb je nog geen eenheid. Het is de kunst deze domeinen met bijbehorende taken met elkaar te verbinden en zo meerwaarde te creëren.” Naast bestaande initiatieven als Meer Muziek in de Klas en Bieb op School zitten er veel samenwerkingen in het vat. Dat belooft wat. Twee voorbeelden: de ontwikkeling van nieuwe groepsbezoeken voor het Liemers Museum met een link naar de bibliotheek. “Kleuters starten in de bibliotheek en gaan daarna naar het museum.” En het kleuteratelier van kunstenares Ineke van Geemen, waarin kleine kinderen ‘vrij beeldend’ aan de slag gaan met een prentenboek. Deze cursus start in het najaar.

Vrijheidsdagen maken onderdeel uit van ‘Gelderland in Vrijheid’ en worden mede mogelijk gemaakt door Rijnbrink en Provincie Gelderland. Kijk voor meer informatie op www.vrijheidgelderland.nl.