“Ik wil de taal van De Liemers graag levend houden."
“Ik wil de taal van De Liemers graag levend houden." Foto:

Geluk in een toffeetje

Henk van Aalten bundelt verhalen, liedjes en gedichten in streektaal

TOLKAMER - ‘Gelukstoffeetjes’ is de titel van het boek van Henk van Aalten. Henk schrijft verhalen, liedjes en gedichten in zijn streektaal. Humorvolle beschrijvingen van alledaagse dingen. De teksten zijn nu gebundeld.

Door Carla Droste

“Veel van mijn verhalen zijn herinneringen aan mijn jeugd. Geschreven in de streektaal van de Liemers”, vertelt Henk. “Ik beschrijf gebeurtenissen uit het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld: de zaterdagse wasbeurt in de teil en maandag wasdag, maar ook het bezoek aan de schooltandarts of het carbid knallen met een ‘Buismanbusje’. Die verhalen zijn voor veel mensen herkenbaar. Dat roept bij hen allerlei herinneringen op.”
Henk (71) begint ruim 20 jaar geleden met het schrijven van zijn verhalen. De plaatselijke Heemkundekring heeft hem gevraagd om voor hun verenigingsblad "De Waordsman", stukjes over vroeger te schrijven. In het dialect. Vanwege zijn interesse in taal, spreekt dat idee hem wel aan. “Ik schreef mijn verhalen in het dialect van het Gelders Eiland en ik schreef het op zoals ik het uitsprak”, vertelt Henk. Sinds 2008 is hij betrokken bij het Oost-Gelders Streektaaldictee en maakt hij gebruik van de WALD-spelling. Die spelling is ontwikkeld door het Staring Instituut en wordt gebruikt in het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten. Henk: “Met een uniforme spelling creëer je eenheid en is een verhaal makkelijker te lezen.”

Vertelle

Henk was 38 jaar schoolmeester op basisschool De Flierefluiter in Westervoort. Mede door zijn beroep, heeft hij altijd belangstelling gehad voor taal. Vooral voor zijn streektaal. Zijn liefde voor het dialect uit hij niet alleen door middel van zijn geschreven teksten, hij verzorgt ook graag vertellersavonden waarbij hij zijn liedjes en verhalen voordraagt. Zo is hij zondag 12 juni te zien bij Spiek Steengoed in Spijk. Henk: “Ik wil de taal van De Liemers graag levend houden. En de mensen er warm voor maken om het meer te gebruiken. Verhalen van vroeger klinken gewoon leuker in het dialect.” Dat blijkt ook uit het volgende citaat uit zijn boek, over zijn geboorte: “Volgens mien moe:der: 9½ pond, 64 centimeter lang, hillemaol uutgedreug, oerlillek en met het uuterlek van een gerimpelde errappel.”

Optoch

Om de Liemerse streektaal meer bekendheid te geven, gaat Henk in 2012 Twitter gebruiken. Elke dag behandelt hij een dialectwoord. Hij geeft aan in welke context het woord gebruikt wordt en wat de betekenis is. Later deelt hij verhalen op Facebook. "Dat werd meteen opgepikt”, vertelt hij lachend. "Op carnavalszondag kwam ik iemand tegen die zei: "Henk, gij lop met ien de optoch!” Toen ik naar de optocht ging kijken zag ik mensen met borden meelopen met mijn Facebookteksten erop. Heel leuk! Verhalen schrijven is leuk om te doen en het is fijn dat je er mensen plezier mee doet.”

Vervolg op pagina 3