Henk Venhorst laat De Buitenmolen op 9 april draaien
Henk Venhorst laat De Buitenmolen op 9 april draaien Foto:

Wereldrecordpoging molens draaien

ZEVENAAR - Vier molens in de gemeente Zevenaar doen zaterdag 9 april tussen 11.00 en 12.00 uur mee aan een poging om het wereldrecord ‘molens draaien’ te verbreken: De 'Tolhuys Coornmolen' in Lobith, molen 'De Hoop' in Giesbeek, molen 'De Hoop' in Oud-Zevenaar en de 'Buitenmolen' in Zevenaar.

De recordpoging vindt plaats in het kader van het vijftigjarige jubileum van het Gilde van Vrijwillige Molenaar. Vanwege deze mijlpaal is 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar.

Belangenvereniging

Het Gilde richt zich op de opleiding van molenaars en functioneert ook als belangenvereniging voor haar leden. Het Gilde is een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in Nederland bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed. Als onderdeel van de viering van Het Jaar van de Molenaar wordt nu een recordpoging gedaan door de molenaars om alle draaivaardige molens in alle elf molenprovincies in Nederland tegelijk te laten draaien.

Het heeft als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven zodat onze molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien. Iedereen is op 9 april welkom op de draaiende molen waar molenaars bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen.