Mieke Bosman, Vera van Breukelen en Ria Janssen in de bloemetjes (foto: Piet van Breukelen)
Mieke Bosman, Vera van Breukelen en Ria Janssen in de bloemetjes (foto: Piet van Breukelen) Foto:

De Zonnebloem bedankt drie topvrijwilligers

Mieke Bosman, Ria Janssen en Vera van Breukelen nemen afscheid

ZEVENAAR - Met pijn in het Zonnebloemhart heeft Zonnebloemafdeling Zevenaar-West tijdens de door corona uitgestelde nieuwjaarsvergadering afscheid genomen van drie zeer gewaardeerde vrijwilligsters. Zij hebben de afdeling en hun gasten meer dan 25 jaar grote diensten bewezen.

Door Piet van Breukelen

Formeel was er weliswaar sprake van een nieuwjaarsvergadering waarin een aantal zakelijke onderwerpen aan de orde kwam, maar het ging vooral om het afscheid van drie coryfeeën. Voorzitter Hanneke Bannink zette Mieke Bosman (26 jaar), Ria Janssen (25) en Vera van Breukelen (27) nadrukkelijk in het zonnetje. "Alledrie hebben ze ieder op hun eigen wijze een zeer positieve stempel gedrukt op het zonnebloemwerk.

Inzet

Zo was het Mieke die met haar medische achtergrond als verpleegkundige bij uitstapjes en thuisactiviteiten altijd als eerste opstond om een gast naar het toilet te begeleiden als die hulp nodig had. Jarenlang ging ze ook als verpleegkundige mee met de door de Zonnebloem georganiseerde bootreizen en de Zonnebloemvakanties die de regio organiseerde. Dat laatste trok Mieke het meest aan vanwege de reacties van de gasten. "Vooral hun dankbaarheid maakte indruk op mij, wat overigens ook geldt voor mijn gasten in Zevenaar”, zo laat ze weten. Ria Janssen werd door de voorzitter bestempeld als een zeer doortastende vrijwilligster die dat vooral liet merken in de periode dat ze in het bestuur zat en belast was met het organiseren van activiteiten. "Ria's wil is wet”, zei Bannink gekscherend om aan te geven dat Ria haar initiatieven voorzag van sterke argumenten. Voor Ria zelf kwam de mens altijd op de eerste plaats: het bezoekwerk. Dat bleek al direct bij haar eerste gast. Op radio Gelderland hoorde zij dat haar gast haar had voorgedragen voor een denkbeeldig lintje. Toen dezelfde gast in 2000 overleed, zat Ria aan haar sterfbed in het ziekenhuis. Ze zegt hierover: "Ik heb haar hand vast gehouden, met haar gesproken en met de pastor gebeden. Mevrouw is heel rustig ingeslapen. Deze gebeurtenis heeft een diepe indruk bij me achtergelaten. Nog altijd krijg ik kippenval als ik terugdenk aan de laatste avond in het leven van deze lieve vrouw.” Vera van Breukelen liet al in de zomer van 2021 via een brief aan het bestuur weten dat ze per 1 januari zou stoppen, maar dat ze haar gasten nog wel privé wilde blijven bezoeken vanwege de goede band die ze in de loop van 20 jaar met hen had opgebouwd. "Niet blij met die boodschap, maar het is inmiddels wel bij ons ingedaald”, zo begon Hanneke Bannink haar woorden ten afscheid. "Wat ons vooral zal bijblijven is de manier waarop je leerlingen van het Liemers College die hun maatschappelijke stage bij de Zonnebloem wilden vervullen, enthousiast maakte voor het vrijwilligerswerk. Je gaf hen het gevoel deel te gaan uitmaken van een warme familie.” Voor Vera blijven de bezoeken aan haar gasten met stip op één. Ze zorgde er ook altijd voor helemaal open te staan voor het bezoek. Ze zegde het af als er plotseling iets tussenkwam en ze daardoor te weinig een luisterend oor kon zijn. Dat alles onder het motto: 'k kom op bezoek voor de gezelligheid en om eventueel naar de problemen van mijn gasten te luisteren; zij zitten niet op de mijne te wachten.' Het laatste woord was aan de voorzitter: "Jullie zijn kanjers die een hiaat achterlaten en moeilijk te vervangen zijn."