Gebiedsoplossing Babberich heeft voorkeur

BABBERICH - Een betere en veiligere verbinding vanaf de N811 naar de A12 is een grote wens van de inwoners van Babberich en de zes dorpen van het Gelders Eiland. 

Ook de gemeente Zevenaar vindt een goede en directe aansluiting van deze doorgaande route belangrijk. De provincie Gelderland en de gemeente hebben samen onderzocht welke mogelijkheden er zijn om het Witte Kruis beter te ontsluiten. Na de zogeheten verkenningsfase heeft de integrale Gebiedsoplossing Babberich de voorkeur. Bewoners, bezoekers, forenzen, toeristen en de transporten van bedrijven maken allemaal veelvuldig gebruik van de N811. Met name de kern Babberich en ook Zevenaar heeft daardoor te maken met veel vrachtverkeer en andere verkeersbewegingen van en naar het Gelders Eiland. Dit zorgt al meerdere jaren voor onder andere geluidshinder en een toenemend gevoel van onveiligheid. Dit heeft een negatieve invloed op de leefbaarheid in het gebied. Door meerdere aanpassingen in en rond Babberich te doen, moet hier verandering in komen. Invulling Gebiedsoplossing De Gebiedsoplossing is een integraal plan. Naast het doortrekken van het Witte Kruis naar de A12, is ook het afwaarderen van de Dorpsstraat in Babberich en de Babberichseweg onderdeel van de Gebiedsoplossing. Een parallelweg langs het Witte Kruis kan mogelijk de overlast voor de aanwonenden verminderen. Of deze weg er ook daadwerkelijk komt is nog niet bekend. Een variant van de Gebiedsoplossing is het integrale plan zonder een parallelweg. Nog geen budget beschikbaar Voor het uitvoeren van de maatregelen is nog geen budget. Het is een complex en kostbaar plan. Door het plan in fasen te realiseren wordt de haalbaarheid vergroot. Dit betekent dat de plannen mogelijk worden ondergebracht in Europese, nationale en regionale programma's, zoals de Verstedelijkingsstrategie, BO-MIRT, RES 2.0, Stikstof, Slimme mobiliteit en biodiversiteit. In aanvulling op deze programma's wordt ook van Zevenaar een financiƫle bijdrage gevraagd.
De verschillende thema's uit de Gebiedsoplossing worden verder uitgewerkt, zodat mogelijk aansluiting wordt gevonden bij de diverse Europese, landelijke en regionale programma's. Op basis hiervan volgt een advies over de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van het plan. De resultaten van deze onderzoeken zijn naar verwachting begin 2023 bekend.