Deal! Breincafé Zevenaar is nu een stichting.
Deal! Breincafé Zevenaar is nu een stichting. Foto:

Nieuwe match van Liemerse Uitdaging beklonken

Prick & Van Houtum notarissen helpt Breincafé Zevenaar

ZEVENAAR - Een nieuwe match van de Liemerse Uitdaging is beklonken: Prick & Van Houtum notarissen richtte op 10 maart een stichting op voor Breincafé Zevenaar.

Door Jasmijn Muijser

De Liemerse Uitdaging is een organisatie die met gesloten beurs als verbindende schakel functioneert tussen stichtingen en verenigingen en lokale bedrijven. ‘Niet praten maar doen,' is het motto. De Liemerse Uitdaging bracht notarissenbureau Prick & Van Houtum notarissen en het Breincafé bij elkaar. "Wij zijn betrokken geweest bij de oprichting van de stichting. Wij zorgen kosteloos voor de totstandkoming van de akte van oprichting, de oprichting zelf en de verwerking bij de Kamer van Koophandel, ” legt notaris Mark Hofman uit.Het team van Breincafé Zevenaar zet zich in om mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) een veilige omgeving te bieden waar zij, en hun naasten, hun verhaal kunnen doen, contact en steun kunnen zoeken bij lotgenoten en samen kunnen praten over de problemen die zij dagelijks meemaken. "Niet aangeboren hersenletsel zet je leven volledig op de kop. Ineens moet je alles op een andere manier gaan inrichten en moet je vaak veel dingen zelfs opnieuw leren. Niet alleen is dit heel zwaar voor de persoon zelf, maar ook voor de naasten: NAH krijg je nooit alleen,” vertelt Fred Vermorken, woordvoerder van het Breincafé. Hij is blij met de geste van Prick & Van Houtum notarissen. Het breincafé was als onderdeel van de patiëntenvereniging hersenletsel.nl een vrijwilligersinitiatief. Na het beëindigen van de financiële steun van deze patiëntenvereniging was er een tekort aan geld om het Breincafé volledig draaiende te houden en moest er naar andere wegen gezocht worden om de exploitatie rond te krijgen. "We hebben in november 2020 contact gezocht met de gemeente Zevenaar met de hulpvraag om de mogelijkheden, ins en outs en voor en tegens van een stichting te onderzoeken,' weidt Fred uit. "Aangezien de Liemerse Uitdaging het Breincafé met gesloten beurs kon verbinden aan het bedrijfsleven was dit de meest logische stap.”
Ruim zeven jaar kwam het Breincafé tot stand. In opdracht van de gemeente Zevenaar verzorgde MEE-OOST-informatieavonden. Het tijdstip van deze bijeenkomsten was echter niet gelukkig vanwege de verminderde energie van mensen met NAH. Bovendien was er weinig tijd voor bezoekers om hun ‘eigen' verhaal te doen. Daarom stapten Liesbeth Prikken, Monique Joosten en Nybia Stevens in 2015 over naar middagen waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten, uiteraard in gezelschap van een lekker kopje koffie of thee. “Het is een plek waar je niet steeds alles hoeft uit te leggen, want lotgenoten begrijpen elkaar,' wordt er dan ook over de stichting gezegd. Het team van het Breincafé kan in de nieuwe gedaante als stichting haar doelen blijven realiseren: een veilige omgeving creëren voor mensen met NAH en het benutten en delen van ervaringsdeskundigheid op het gebied van NAH en mantelzorg. “Iedereen gaat ervoor; het is hoogste tijd om alle mooie woorden om te zetten in concrete daden! Maar dat kan niet zonder de hulp van mensen én bedrijven… échte vrienden die het Breincafé een warm hart toedragen”, besluit Fred Vermorken enthousiast.
Geïnteresseerd in het Breincafé? Mail naar breincafezevenaar@gmail.com of bel 06-83709879.