De cast van Witte Wieve
De cast van Witte Wieve Foto:

Lachen en griezelen met de Witte Wieve

Toneelclub NoTV zet in april al een blijspel op de planken in Ooy

ZEVENAAR - Eindelijk, na twee coronajaren, kan er weer toneel gespeeld worden. Toneelclub NoTV zet in april al een blijspel op de planken: Witte Wieve.

Door Alie Engelsman

“Het is een gok,” zegt Mars Teunissen. “Vorig jaar stond het blijspel Witte Wieve op de planning, maar vanwege de coronamaatregelen kon dat niet door gaan. We merken de effecten van corona nog steeds, bij iedere repetitie zit er wel een van de spelers in quarantaine. Maar na een periode van digitaal repeteren zijn we blij dat we weer gewoon in het EMM-gebouw kunnen repeteren.” Mars is inmiddels zo’n tien jaar schrijver en regisseur bij de Nieuwe Ooyse Toneelvereniging. ”Vijf keer spelen we Witte Wieve en het belooft een avondje heerlijk lachen te worden.”

Lange traditie

De in Ooy geboren Mars richtte samen met Jan Stronkman in 2010 de toneelclub op. Mars: “Het is geen vereniging, we hebben geen bestuur of statuten. Gewoon een club mensen die het leuk vindt om toneel te spelen, zonder toeters en bellen, zonder subsidies, sponsors en gedoe.” De toneelspelers van NoTV studeren om de drie á vier jaar een blijspel in. Mars: “Ooy heeft een lange traditie met toneel, maar in de jaren 60 ging de Ooyse Toneelvereniging (OTV) ter ziele. Door de komst van de tv was er toen geen animo meer voor toneel. Dat is nu gelukkig anders. De mensen malen niet meer om televisie en komen alle jaren dat wij spelen massaal genieten van een avondje NoTV (geen TV). We hopen dat ook deze keer de mensen uit hun coronawinterslaap ontwaken en ons weer bezoeken.”

Komische effecten

"Ik schrijf en regisseer tegenwoordig liever dan dat ik zelf speel,” zegt Mars, die zelf een carrière als cabaretier en toneelspeler achter de rug heeft. "Ik schrijf zo'n blijspel eerst uit en tijdens de repetities wordt het stuk bijgeschaafd. In feite breng ik dan het toneelstuk naar de spelers toe en ook breng ik de spelers dichter naar het stuk. Dat is een boeiend proces. Ik hou er ook van om kleine komische effecten toe te voegen. Niet alleen woordgrapjes, maar ook hoe iemand kijkt, hoe iemand beweegt, het spel alleen kan al veel humor opleveren. In Witte Wieve zitten ook veel lachwekkende scenes.” Het stuk speelt in de jaren 70. We zien hoe schrijver Bernard inspiratie op wil doen voor een moorddadig verhaal rond een medium. Hij nodigt de excentrieke Madam Medusa uit voor een seance bij hem thuis. Wanneer hij samen met zijn vrouw en het doktersechtpaar Duijnsteeg aan de seance tafel zit, loopt het helemaal anders dan zijn bedoeling was.

Vervolg op pagina 9