Afbeelding

Droom wordt werkelijkheid voor beeldend kunstenaar Anneliese Melens

Algemeen

Droom wordt werkelijkheid voor Anneliese Melens

Beeldend kunstenaar Anneliese Melens kreeg onlangs de eerste set van haar eigen divinatiekaarten in handen. Hiermee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Het duurde vele jaren eer de afbeeldingen en teksten voor haar helemaal kloppend waren, maar nu ligt ‘Spiegel van de Zodiak’ dan eindelijk in de winkel.

Spiritualiteit en de zoektocht naar de wereld achter de materie spelen een belangrijke rol in het werk van Anneliese Melens, die sinds enkele jaren haar atelier in Zevenaar heeft. Daarnaast laten natuurbeleving, wandelen en rondkijken haar aarden, tot rust komen en weer in contact komen met haar gevoel en wat ze wil. Als beeldend kunstenaar werkte ze vele jaren met allerlei materialen.
In 2002 werd bij Anneliese de aandoening SLE geconstateerd. Bij deze auto-immuun aandoening mag je niet in de zon. Later kreeg ze er astma bij, waardoor haar luchtwegen hypergevoelig zijn geworden voor allerlei stofjes. Dit heeft een behoorlijke impact op haar leven en haar werk als kunstenaar: “Ik kan met veel materialen niet meer werken, dus heb ik mijn atelier ingeruild voor een digitale tekentablet. Met de nodige leefregels kan ik nog wel buiten komen, maar mijn bewegingsvrijheid is beperkt. Zeker in hoogzomer. Het zoeken naar mijn eigen innerlijke licht kwam in een stroomversnelling door het gemis aan zomerse pleziertjes. Spiritualiteit, de bron en de energie achter de materie werden het belangrijkste thema in mijn beelden, schilderijen en tekeningen.”

Als kind al maakte Anneliese kennis met de tarotkaarten door haar vader. Het duurde tientallen jaren voor ze er serieus mee aan de slag ging. Ze ontdekte dat de tarot een krachtig hulpmiddel is voor persoonlijke ontwikkeling en het omgaan met levensvragen. Voor haar eigen kaarten baseerde ze zich op de astrologie: Het systeem erachter is er een van wijsheid en mensenkennis die de mens respecteert in zijn individualiteit en tegelijk in een geheel plaatst. De zodiak als inspiratiebron voor mijn divinatiekaarten was in eerste instantie een spontane ingeving. Gaandeweg werd duidelijk dat ik door de zodiak de wijsheid van de astrologie en mijn eigen levenservaring tot een geheel kon laten samenvloeien. De astrologie was het skelet waaromheen ik vrijelijk het spel kon opbouwen.” De vijftig kaarten deelde ze in drie groepen in: attitudekaarten, hemellichaamkaarten en maankaarten.

Zes jaar werkte ze aan het spel en het bijbehorende boek. Bij elke kaart ging ze vrij associëren met gebeurtenissen uit haar leven in combinatie met het desbetreffende sterrenbeeld. “Er kwamen herinneringen bovendrijven die niet altijd fijn waren, maar wel ter inspiratie konden dienen. Sommige zaten in de weg om een kaart zuiver te houden, want het spel moet immers universeel zijn. Die herinneringen moest ik dan eerst weer doorleven, voordat ik de thematiek zuiver kon benaderen. Dan lag mijn werk stil, moest ik ermee in het reine komen. Anderzijds waren er ook omstandigheden die het onmogelijk maakten om te kunnen werken aan het spel, maar die later van invloed bleken op de ontwikkeling ervan. Zo bleek mijn echtgenoot blaaskanker te hebben en kreeg ik twee keer een opvlamming van de SLE. Dat soort ervaringen gaan je niet in de koude kleren zitten. Je gaat in overlevingsstand, probeert je angst onder controle te houden en je staande te houden in het dagelijkse leven. Maar wat je niet breekt, dat maakt je sterker. Zo bleek dat ook met de ontwikkeling van het spel.” 

‘Spiegel van de zodiak, 50 divinatiekaarten’, Anneliese Melens, een uitgave van A3 boeken, ISBN 978 94 91557 60 6, € 29,50

--------------- NOOT VOOR DE REDACTIE -----------

De foto bij dit persbericht is gemaakt door Joost van Lijden.
Op aanvraag wordt een recensie-exemplaar van ‘Spiegel van de zodiak’ opgestuurd.
Contact bij uitgeverij A3 boeken: Adrie Beyen, T 0545 48 11 40
Contact met Anneliese Melens kan via www.melens.nl

Afbeelding