Nieuwe coalitie in gemeente Zevenaar

ZEVENAAR – Het is gedaan met de coalitie Lokaal Belang-CDA in de gemeente Zevenaar na de gemeenteraadsverkiezingen. Beide partijen verloren drie zetels, houden er samen elf over, wat niet genoeg is voor de meerderheid.

Toch is Harry Staring, lijsttrekker van Lokaal Belang, tevreden: "Door het recente vertrek van vier raadsleden waren we al van tien naar zes zetels gegaan. Nu hebben we er zeven. Dat betekent dat mensen ons trouw gebleven zijn.” Hij geeft de credits aan de jeugd binnen zijn partij zoals Britte van Die, Glen Stokman, Jelle Hugen en Afra Ilhan. "Zij hebben zich te barsten gewerkt in de afgelopen periode. We moesten alles opnieuw gaan doen.”
Lokaal Belang gaat als grootste partij eerst het gesprek aan met de oude coalitiepartner, CDA. "Dat hebben we zo afgesproken en ik hou me aan mijn woord. Of ze moeten aangeven dat ze niet willen.” Een coalitie met het CDA en een derde partij ligt het meest voor de hand. De PvdA en de VVD met allebei drie zetels komen dan als eerste in beeld. Niet WijZZ, dat eveneens 3 zetels behaalde. "Dat is een brug te ver voor ons na wat er allemaal is gebeurd”, stelt Harry Staring duidelijk.
Jojanneke de Nooij, het nieuw gezicht van het CDA, toonde zich teleurgesteld na de telling van de stemmen. "We hadden vooraf een goed gevoel, misschien was dat tegen beter in gezien de landelijke trend, maar we dachten dat we de dans zouden ontspringen. Vier zetels, dat houdt in dat een aantal mensen die je er graag bij zou hebben, buiten boord vallen. En dat maakt het zuur. Maar hiermee zullen we het moeten doen. We gaan ons herpakken en naar de toekomst kijken. Met dit aanal zetels ben je niet diegene die de leiding gaat pakken. Een stukje bescheidenheid is op zijn plaats. Maar we staan open voor het gesprek. We gaan het zien.”