Afbeelding
Foto:Hoop

Het programma 'Million Dollar Island' al gezien? In notendop: honderd mensen worden gedropt op een onbewoond eiland om daar twee maanden te overleven. Wie overblijft, kan cashen. Zodra ze op het eiland aankomen en de voorraad aan eten zien, gaat het helemaal fout. Het is ieder voor zich, bondjes smeden, liegen en bedriegen. Mij verbaast het niet. In het bedrijfsleven floreert nog steeds de graaicultuur op een voedingsbodem van vriendjespolitiek en narcisme. Als klokkenluider word je afgeserveerd.
Gelukkig kan het ook anders bewijzen inwoners van de Liemers. Mensen gaan dood, miljoenen mensen zijn op de vlucht na de inval van Poetin en consorten in Oekraïne. Ook in deze regio is het medeleven immens.
De één stelt z’n huis open, de ander houdt inzamelingsacties. De Stichting Zevenaar Ontmoet Mátészalka (ZOM) houdt in Zevenaar een geldinzamelingsactie voor de Hongaarse partnerstad Mátészalka voor Oekraïnse vluchtelingen in deze stad. De Lions en Rotary in Duiven sloegen de handen ineen voor een inzamelingsactie namens het Rode Kruis. Inwoners, jong en oud en ondernemers brachten maar liefst 15.000 kilo aan hulpgoederen bijeen. In Westervoort gaat de opbrengst van de Wiekent Westervoortkwis op 1 april naar giro 555. Zo kan het ook.
Hoop doet (over)leven. Ook al levert het geen geld op.

Susan Wiendels