Wieneke Olthof: "We zijn dolblij met het resultaat"
Wieneke Olthof: "We zijn dolblij met het resultaat" Foto:

‘Filmhuis Zevenaar verdient een moderne smoel’

Nieuwe huisstijl is modern, speels, elegant en functioneel

ZEVENAAR – Een nieuwe lente, een nieuwe huisstijl! Vol trots presenteert Filmhuis Zevenaar deze week haar nieuwe huisstijl.

Door Susan Wiendels

“Grafisch ontwerper Kristel Gasseling is erin geslaagd om onze wildgroei aan communicatieuitingen te stroomlijnen in één beeldtaal. We zijn dolblij met het resultaat”, vertelt secretaris Wieneke Olthof. Het resultaat is modern, speels, een tikkeltje rebels, elegant én functioneel. “Daarnaast zit er qua kleur een link in met onze oude huisstijl. Dat wilden we graag, omdat alles hier in de Turmac Cultuurfabriek nieuw is voor ons. Zo houden we toch een beetje binding met het verleden.”

Soort venster

Kristel Gasseling gebruikte de bijzondere entree van de zalen als inspiratie voor haar beeldmerk. Wieneke: “Het is een soort van venster, het lijkt een beetje op een zonnekap van een filmcamera. De diepte kun je op creatieve wijze in verschillende communicatieuitingen gebruiken: voor de filmpas, de website, de donateurspas, de aankondigingen, noem maar op.” Lachend: “Het is moeilijk uit te leggen, je moet het gewoon zien!”

Ondernemersgeest

De nieuwe huisstijl past in de ontwikkeling die Filmhuis Zevenaar doormaakt. Twee jaar geleden verhuisde de vrijwilligersorganisatie van de Wittenburgstraat naar de Turmac. Cultuurfabriek en brak een nieuwe fase aan. “Filmhuis Zevenaar verdient een moderne smoel. We hebben met z’n allen veel werk moeten verzetten om hiernaar toe te gaan. Het bestuur heeft echt de nek uitgestoken. Ik ben onder de indruk van de ondernemersgeest. Het was een intensief proces waarbij veel partijen betrokken waren: Kunstwerk!, de gemeente, de RSD. Toch zijn we daarin geslaagd.”

Stijgende bezoekersaantallen

Filmhuis Zevenaar is inmiddels aangesloten bij Cineville en beschikt op de nieuwe locatie niet over één, maar twee zalen. Het aantal films en voorstellingen is toegenomen, de bezoekersaantallen stijgen. Dat is goed nieuws voor de exploitatie. “Door de verhuizing zijn we onze eigen bar kwijtgeraakt, wat aan de inkomstenkant natuurlijk een slok op een borrel scheelt.”
Filmhuis Zevenaar is anno 2022 uitgegroeid tot een omvangrijke organisatie met maar liefst 85 vrijwilligers, waaronder drie bestuursleden en vier werkgroepen: Mens & Organisatie, programmering, PR en techniek. Voor de programmering is inmiddels een professionele kracht actief, een zzp’er. “Dat moet ook wel als je ineens een programmering voor twee zalen moet regelen. Je moet een intelligente mix hebben van verschillende typen films en films die het heel goed doen of wat tijd hebben voor mond-tot-mondreclame nodig hebben, kun je langer laten lopen.”

Optimaliseren businessmodel

Wieneke Olthof sluit niet uit dat de organisatie op langere termijn verder wordt geprofessionaliseerd. “Er rust een grote verantwoordelijkheid op de vrijwilligers. De vrijwillige bestuurders zijn verantwoordelijk voor een (steeds grotere) exploitatie. Ook heeft onze ‘chef techniek’ aangegeven dat hij er mee wil stoppen. Als er een storing is, is hij er altijd. Dat kun je niet van een nieuwe vrijwilliger vragen.” Daarnaast liggen er volgens haar nog meer kansen om het businessmodel te optimaliseren. “Denk bijvoorbeeld aan de koppeling met een educatieprogramma met andere partners in deze hal. De mensen die de bieb bezoeken zien ons ook. De lijnen zijn letterlijk kort. 1 +1 = 3!”

Lenteactie

Filmhuis Zevenaar start de lente niet alleen met een nieuwe huisstijl, ook is er speciale actie: ‘5 halen, 4 betalen’. Tot en met 21 mei kunnen bezoekers sparen voor een gratis entreekaartje. Wie een volle kaart met vier stempels inlevert, krijgt het vijfde entreebewijs voor niets én een gratis kopje koffie bij Grand Café HAL12. Inleveren kan tot en met 30 juni.