"Dit noemen we een rivierterras"
"Dit noemen we een rivierterras" Foto:

Terrasje pikken in het Duivense Broek?

Fietsen of wandelen langs de rivieren van de Liemers is altijd afwisselend. Ben je van het recht tegen de wind lopen of fietsen? Dan is het Duivense Broek ten noorden van de A12 een uitdaging.
Op excursie krijg ik van studenten geregeld de vraag ‘kunnen we hier niet ergens een terrasje pikken?’ Nou, dat kan! Er zijn terrassen, maar van een heel andere orde dan je zou denken. De terrassen hier zijn oeroud en niet meer dan een zandruggetje van hooguit 1 meter hoog. Vanuit Duiven richting Giesbeek rechtsaf de Rouvenenstraat op, zie je na krap een kilometer de rechte weg een beetje kronkelen en liggen de boerderijen links op een soort terpjes.
Om te snappen wat hier gebeurd is, moeten we flink terug in de tijd. Eerst naar de tijd dat de Rijn hier nog klei afzette en er veen groeide.
Daarom is het zo plat. De langgerekte zandruggen zijn ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd en zijn nog net boven het veen en de klei uit blijven steken.
Het was zo’n 20.000 jaar geleden zo koud dat de rotsen verkruimelden tot zand en de Rijn daar helemaal verstopt mee raakte. Het zand werd hier in het Duivense Broek maar even geparkeerd en de Rijn is het nooit meer op komen halen.
Dat noemen we nu dan een rivierterras. Wat tijdens een fiets- of wandeltocht genieten is, maar waar helaas geen drankjes worden geserveerd.