Lienke van Santvoort, Joop  van Driessen, John Stinissen, Richard Sprokkereef en Ellen van Alken (Foto Alie Engelsman)
Lienke van Santvoort, Joop van Driessen, John Stinissen, Richard Sprokkereef en Ellen van Alken (Foto Alie Engelsman)

Muziek ‘verbroedert’: tweehonderd zangers in benefietconcert voor Oekraïne op 29 maart

Algemeen

ZEVENAAR - Binnen drie weken een benefietconcert organiseren waar zo’n 200 zangers aan mee doen, dat is de uitdaging die drie Liemerse topkoren aangaan. Het is een unieke actie om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. 

Door Alie Engelsman

De stuurgroep bestaat uit John Stinissen, van het Didamse koor A Sign of Friendship, Lienke van Santvoort van The New Voices uit Zevenaar, Ellen van Alken van het Duivense Repeat, regisseur Richard Sprokkereef en Joost Driessen van Het Musiater in Zevenaar. De stuurgroep kwam 9 maart voor het eerst bij elkaar en 29 maart zal het benefietconcert plaatsvinden. John: “Eigenlijk bizar, dat het zo lang heeft geduurd voordat we samen iets organiseren. Deze koren bestaan al zo lang, wij hebben ons 60-jarig jubileum al gehad en de andere koren zijn er ook al zo’n 40 jaar. We komen elkaar regelmatig tegen, maar het kwam er nooit van om echt iets gezamenlijks te doen, te druk met onze eigen optredens. Dit is een gigantisch mooi initiatief om de koppen bij elkaar te steken.” Richard: “Het is dan ook een unieke situatie, zo’n oorlog hebben we in Europa in ruim 80 jaar niet meegemaakt. Dat vraagt om een unieke samenwerking.” Het Musiater is voor de drie koren een thuisbasis, waar ze hun officiële voorstellingen hebben. Daarbij houden ze rekening met elkaars optredens. Lienke: “We zorgen ervoor dat we niet in elkaars vaarwater zitten met de concerten in Het Musiater. Er is altijd afstemming, want we hebben elkaars publiek nodig, maar nu is er echt een aanleiding om samen iets te doen.”

Finalestuk

Regisseur Richard stelt het programma samen en zal de presentator zijn op 29 maart. “Ieder koor zingt nummers uit eigen repertoire en we zingen samen. Er komt uiteraard een geweldig finalestuk. We hebben nummers gekozen die passend zijn voor het doel waar we voor zingen. De logistiek zal de grootste uitdaging zijn. De koren moeten in korte tijd wisselen op het podium. Dat is lastig, omdat het om veel zangers gaat. Maar daar hebben we al een mooie oplossing voor gevonden.”

Ontroerend

Muziek verbroedert. Lienke: “We merken dat natuurlijk altijd als we optreden. We zien hoe mensen van onze zang genieten en er ook geëmotioneerd van kunnen raken. Het verbroedert ons als koor en door het concert van 29 maart natuurlijk ook met deze andere Liemerse koren.” Ellen vult aan: “We willen ook echt proberen om in de show die verbroedering tussen de koren nog meer neer te zetten. Het begint al met de mooie samenwerking die we deze weken hebben.” John: “Voor sommige leden komt het allemaal heel dichtbij, omdat ze vluchtelingen opvangen of er anderszins mee te maken hebben. Zo zijn er twee meisjes uit het oorlogsgebied die op een repetitie van ons koor zijn geweest. Het is ontroerend om te zien hoe het deze mensen raakt dat we een concert ten bate van hen organiseren. Dan besef je des te meer waar je het voor doet.”

Twee keer volle zaal

Joost stelt met liefde Het Musiater beschikbaar voor het benefietconcert. “Dat geldt niet alleen voor de zaalruimte, maar ook de opbrengst van consumpties op die avond zal gestort worden op giro 555, ten behoeve van de vluchtelingen van Oekraïne. Het is prachtig dat we samen zoiets kunnen neerzetten voor de oorlogsslachtoffers. De afdeling PR van Het Musiater zorgt samen met de mensen van de koren voor een goede publiciteit voor de actie.” Ellen: “We plakken posters, schakelen media in. Op de social media worden onze berichten volop gedeeld. We hebben een videobericht de wereld in gestuurd en we gaan een belactie met bedrijven organiseren. We willen ons initiatief duidelijk zichtbaar maken. We hopen op twee keer een volle zaal en een mooie opbrengst voor Oekraïne. De stuurgroep doet het voorbereidende werk natuurlijk niet helemaal alleen. Je merkt dat koorleden graag meehelpen, bijvoorbeeld door aan te bieden om posters te plakken. Het geeft ze het gevoel dat ze daadwerkelijk iets kunnen doen voor de mensen in het oorlogsgebied.”

Extra bijdragen

Er zal twee keer een concert zijn van een uur. De eerste begint om half acht, de tweede om negen uur. De kaartjes kosten 10 euro en er zijn mogelijkheden om extra bijdragen te doneren. Ellen: “Een van onze leden maakt engeltjes, die ze op de avond te koop aanbiedt ten bate van Oekraïne en zo zullen er meer leden zijn die iets dergelijks doen op 29 maart.”
Meer informatie en kaartverkoop: https://liemerskunstwerk.nl/het_musiater

Afbeelding