Wouke van Scherrenburg voelt Oscar van Leeuwen, Harry Staring en Peter Vos aan de tand (Foto: Kunstwerk! Moran van der Wal)
Wouke van Scherrenburg voelt Oscar van Leeuwen, Harry Staring en Peter Vos aan de tand (Foto: Kunstwerk! Moran van der Wal) Foto:

Liemerse politici zijn het best vaak eens

Debat is prima opwarmer voor gemeenteraadsverkiezingen

ZEVENAAR - Welk gevoel overbleef na het ‘Liemers Politiek Debat’ vorige week dinsdag in schouwburg Het Musiater in Zevenaar? Misschien dat één Liemerse gemeente niet eens zo heel ver weg is. De heren en dames politici waren het namelijk best vaak met elkaar eens.

Het Liemers Politiek Debat werd georganiseerd door cultuurorganisatie Kunstwerk!- tevens gastheer van het debat - en de Liemerse Ambassade, een vrij nieuwe organisatie, waarin overheid, onderwijs en ondernemers samen aan de gelukkigste regio van Nederland werken. De Liemerse Ambassade heeft als doel partijen te verbinden door Liemerse projecten te realiseren en aan te jagen. De organisatie van het Liemers Politiek Debat in aanloop naar de gemeenraadsverkiezingen past in de verbindingsrol van de Liemerse Ambassade en helpt daarbij ook mee aan de bekendheid van de nog jonge ambassade.

Negentien partijen

Uiteindelijk namen negentien politieke partijen deel aan het debat dat onder leiding stond van presentatrice Wouke van Scherrenburg. Ooit bekend vanwege haar venijnige interviews op het Haagse Binnenhof. En ook dit keer leidde ze het debat zoals alleen zij dat kan: duidelijk, vinnig en met humor. Dat niet alle 36 Liemerse partijen zich opgaven voor het debat was jammer, maar begrijpelijk in een periode waarin de politieke campagnes zich op hun hoogtepunt bevinden en de agenda’s voller zijn dan ooit. Maar interessant was de debatavond zeker. Niet alleen voor de bijna 150 toeschouwers die er live bij mochten zijn, maar ook voor de vele thuisblijvers die de livestream vanuit de warme huiskamer konden volgen.

Energietransitie

De avond vloog voorbij, net als de stellingen. Een populaire stelling ging over de energietransitie. Ook daarin bleek dat de partijen het opvallend eens waren met elkaar: Ze vinden dat het bijna onmogelijk is om de doelstellingen in het Klimaatakkoord voor 2030 gerealiseerd te krijgen. Er moet volgens de politici veel meer snelheid aan de dag worden gelegd. Anders kan zelfs 2040 wel eens een moeilijk verhaal worden, aldus VVD Montferland-lijsttrekker en wethouder Martin Som. De woningcrisis kwam ook aan bod. Is deze binnen vijf jaar opgelost? Niemand denkt dat dat haalbaar is. Wel vlogen de ‘oplossingen’ over tafel. Van minder streng omgaan met stikstofregels tot andere soorten woningen zoals flats en tiny houses.Opvallend en gedurfd: de Liemerse Ambassade had zichzelf ook als stelling geponeerd: ‘Het is goed dat er een Liemerse Ambassade is’. De organisatie mag opgelucht adem halen, want ook hierin waren alle partijen het nagenoeg eens. “Het is belangrijk dat we in de Liemers samen optrekken op de verschillende thema’s”, aldus Lokaal Alternatief-lijsttrekker en Duivens wethouder Gemma Tiedink. “En gelukkig gebeurt dat steeds meer.”
Zo vloog de avond voorbij. Met soms mopperende politici, een grap en een grol en enkele muzikale intermezzo’s van huisband Chris Hero Jack. Voor de partijen komt er nu een einde aan een vaak intensieve campagneperiode en is het afwachten wat de kiezer vandaag voor hun in petto heeft. Wíj zijn vooral benieuwd of daarna alle Liemerse beloften van de politiek kopstukken in concrete plannen worden vertaald. Hoe dan ook. De organisatie – Kunstwerk! en Liemerse Ambassade - kon tevreden zijn met een vermakelijke avond.