"Ik wil creëren, een mooi ontwerp maken" (Foto: Carla Droste)
"Ik wil creëren, een mooi ontwerp maken" (Foto: Carla Droste)

Tuinontwerper Jelle Grintjes creëert in Herwen een nieuwe experimenteertuin

Algemeen

HERWEN  – Tuinontwerper Jelle Grintjes is verhuisd naar Herwen. Zijn prachtige, openbare tuin in Tolkamer is verdwenen. Maar dat betekent niet dat hij stil heeft gezeten. Hij heeft zijn planten meegenomen naar Herwen en is daar opnieuw begonnen met een experimenteertuin van 4000 m2.

Door Carla Droste

Bezoekers van de supermarkt in Tolkamer hadden jarenlang zicht op een prachtige bloementuin als ze boodschappen gingen doen. De weelderige, kleurrijke tuin naast de Jumbo was de proeftuin van Jelle Grintjes. De tuinontwerper zit al bijna 25 jaar in het hoveniersvak en is sinds 2008 zelfstandig ondernemer. Jelle: “Tegenover mijn huis was een stukje openbaar groen waar niet veel mee werd gedaan. In 2013 heb ik de gemeente gevraagd of ik het mocht beplanten. Uiteindelijk kon ik het van hen huren.” Jelle had zo 1400 m2 tot zijn beschikking om naar hartenlust te experimenteren. Om te zien hoe de planten groeien en bloeien, spannende plantcombinaties uit te proberen en om uit te testen welke kleuren mooi samengaan. De experimenteertuin was vrij toegankelijk en werd een echte publiekstrekker en bracht hem veel goeds.

Instagram

Hij ontmoette er een landschapsarchitecte, die hem adviseerde om zijn tuin op Instagram te introduceren. Jelle had niet zoveel met social media, maar na enig aandringen ginghij overstag. In 2018 plaatste hij de eerste foto’s. Sindsdien groeit het aantal volgers gestaag. Op dit moment heeft hij ruim 41 duizend volgers op Instagram. Zijn groeiende bekendheid leverde hem een column in het tijdschrift ‘Groei en Bloei’ op. Hij stond in diverse vakbladen en heeft inmiddels veel contacten in de tuinwereld. Zijn experimenteertuin in Tolkamer trok steeds meer bezoekers. Uit binnen- en buitenland. Zoals Rob Verlinden van ‘Rob’s tuinverbouwing’.

Hoog bezoek

Jelle: “Ik heb een gezelschap uit Australië op bezoek gehad, onder leiding van tuinontwerper/tv presentator Michael McCoy. En de ‘First Lady of Ohio’ kwam met haar tuinclub naar Tolkamer. De gouverneursvrouw en haar chique vriendinnen wilden hier ook even lunchen. Ik heb ze toen meegenomen voor een lunch bij Carlo op de kade. Daar hebben ze voor het eerst van hun leven een broodje ‘crocket’ gegeten. Of de kroketten wel ‘totally vegetarian’ waren, hebben we maar in het midden gelaten. De Amerikaanse ladies waren erg enthousiast. Over de tuin en de lunch.”

Nieuw begin

De nieuwe woning van Jelle en zijn gezin staat aan de Polderdijk in Herwen. Op steenworp afstand van zijn ouderlijk huis. “De weilanden waar ik nu op uitkijk; daar liep ik als klein jongetje met een schepnetje rond om kikkers te vangen.” Hier heeft hij zijn nieuwe experimenteertuin gemaakt. Duizenden vaste planten en tienduizenden bloembollen hebben er een plekje gekregen. “Deze tuin is 4000 m2. Bijna drie keer zo groot als mijn tuin in Tolkamer”, vertelt hij enthousiast. “Ik ben hier allerlei nieuwe dingen aan het uitproberen. Sommige stukken worden net zo weelderig en natuurlijk als in Tolkamer. Maar ik heb ook delen met nieuwe thema’s. Daar achterin heb ik een miniboomgaard met langgrasbeplanting, aangevuld met tulpen en vaste planten. Dat wordt een soort Zwitserse bloemenweide, waar je heel weinig werk aan hebt. Hier vooraan heb ik een prairietuin. Die wordt heel gevarieerd en heel kleurrijk. Ik heb er lavakorrels voor gebruikt. Een prairietuin kan heel goed tegen droogte en vergt weinig onderhoud.” Nu is het wachten totdat alles gaat groeien. Jelle is onlangs al benaderd door ‘Gardens Illustrated’, een toonaangevend tijdschrift in Engeland. “Zodra alles in bloei staat, komen ze hierheen voor een reportage. Waarschijnlijk in mei of juni.”

Pianist

Het had niet veel gescheeld of de tuinontwerper was pianist geworden. Hij is veertien als hij begint met piano spelen. Hij blijkt talent te hebben. Op zijn twintigste wordt hij tweede van Nederland bij een pianoconcours. “Ik was heel onbevangen en speelde puur op gevoel”, vertelt Jelle. Hij besluit toelatingsexamen voor het conservatorium te doen. Hiervoor moet hij drie stukken spelen. “Chopin is mijn favoriete componist. Ik had bedacht om met de verplichte nummers van Bach en Beethoven te beginnen. Daarna wilde ik ze met Chopin imponeren. Maar de eerste twee stukken gingen zó moeizaam. Ik kreeg een black-out. Aan Chopin ben ik niet eens meer toegekomen. Het idee om pianist te worden heb ik toen laten varen. Het heeft me geleerd dat ik het lastig vind om dingen te doen waar ik niet helemaal achter sta. Ik heb wel een vleugel in huis. Van mijn eerste spaargeld gekocht. Piano spelen is voor mij een prima uitlaatklep.”

Plantenman

Pianospelen, tuinen aanleggen. Alles wat Jelle doet, doet hij met passie. Hij wil creëren. Een mooi ontwerp maken. Creatieve oplossingen bedenken. “Ik ben een plantenman. Weet alles van planten. Veel tuinontwerpers houden zich bezig met de grote lijnen. Hier een terras, daar een pad. In hun ontwerp tekenen ze wel planten en kleuren in, maar ze staan vaak niet stil bij de functie van zo’n tuin. Ik ben meer een beplantingsontwerper. Momenteel werk ik aan een ontwerp voor een park in Duitsland. Daarbij moet je rekening houden met planten die droogte en andere extreme weersomstandigheden goed doorstaan. Die duurzaam zijn. En dat probeer ik allemaal uit in mijn nieuwe proeftuin.” Nu het voorjaar is kan hij bijna niet wachten totdat alles in bloei staat. Het liefst kijkt hij de planten uit de grond. “Het gaat de goede kant op”, vertelt Jelle lachend. “Elke dag komt er weer een paar millimeter bij.” De experimenteertuin van Jelle Grintjes is in de maanden mei tot en met september elke vrijdag en zaterdag gratis te bezoeken. Adres: Polderdijk 61, Herwen.

Zonnehoed floreert in de tuin van Jelle Grintjes (Foto: PR)