Twee keer per week wordt er enthousiast gerepeteerd in de kerk (Foto: Carla Droste)
Twee keer per week wordt er enthousiast gerepeteerd in de kerk (Foto: Carla Droste)

Ritmisch Koor brengt eigentijds passieverhaal: Thema ‘Uit de schaduw’ is actueler dan ooit

Algemeen

LOBITH – Op vrijdag 1 en zaterdag 2 april brengt het Ritmisch Koor uit Babberich voor de tweede maal een eigentijds Passieverhaal. De uitvoering vindt plaats in de Heilige Maria Onbevlekt Ontvangen kerk aan de Markt in Lobith.

Door Carla Droste

De leden van het koor hebben er zin in. De nieuwe versie van het Passieverhaal met als thema ‘Uit de schaduw’ is meerdere keren uitgesteld. In 2018 bracht het koor voor het eerst een uitvoering van het Passieverhaal ten gehore. Dat was een groot succes. In 2019 begon men dan ook enthousiast met de voorbereidingen voor een tweede versie in 2020. Helaas kon de uitvoering in 2020 én 2021 niet doorgaan. In 2021 werd het Ritmisch Koor ook nog eens geconfronteerd met de sluiting van hun thuisbasis, de St. Franciscuskerk in Babberich. Maar de koorleden lieten zich niet uit het veld slaan. Ze vonden een vervangende repetitieruimte in het nabijgelegen Kulturhus De Borg en richtten zich op een uitvoering in 2022.
Het thema van dit jaar: ‘Uit de schaduw’ is dan ook zeker op het Babberichse koor van toepassing. Zij treden eindelijk weer in het licht. Nu in de kerk in Lobith, waar twee keer per week enthousiast wordt gerepeteerd. Koorlid Ine Stam: “We zijn blij dat het parochiebestuur ons toestemming heeft gegeven om deze kerk te gebruiken. Een kerk is toch de meest passende plek voor het Passieverhaal.” De uitvoering wordt een eigentijdse en toegankelijke versie. De vertellers gebruiken pakkende teksten om hun verhaal te doen. En de liederen zijn Nederlandstalig, zodat iedereen goed kan volgen waar het over gaat. Een spectaculaire lichtshow maakt het geheel compleet. Ine: “We zingen liederen, zoals ‘Laat me’ van Ramses Shaffy en ‘Je staat niet alleen’ van Guus Meeuwis. Onze dirigent, Theo Barten, heeft alle arrangementen verzorgd. Voor het koor én het orkest.”

Gastzangers en -muzikanten

Koor en orkest zijn voor deze speciale avonden flink uitgebreid. Naast hun eigen muziekensemble kunnen dirigent en koor rekenen op een aantal gastzangers en gastmuzikanten van de harmonieën uit Lobith en Babberich. Koorlid Ivon van Dongen: “We hopen op veel bezoekers. De kerk heeft 600 zitplaatsen, dus er is ruimte genoeg om verspreid te zitten. Maar dan willen we natuurlijk wel aan de verwachtingen voldoen. En we willen niet het risico lopen dat de groep te klein is om op te treden als er onverhoopt mensen ziek worden.”

Actueler

Ine Stam: “Het thema is actueler dan ooit. Iedereen maakt wel eens situaties mee waardoor je opeens in de schaduw staat. De afgelopen tijd is voor veel mensen moeilijk geweest. Toch is de ervaring dat er ook weer licht komt. We hopen dat de bezoekers door ons optreden ook weer een beetje licht ervaren. Op dit moment wordt ons leven overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. Er is weinig wat we kunnen doen, maar we hebben besloten om een deel van de opbrengst van de kaartverkoop te doneren aan Giro555 voor noodhulp aan Oekraïne.”
Aanvang beide avonden: 20.30 uur (De kerk aan de Markt in Lobith opent om 19.30 uur). Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar bij de Coop in Babberich en de DA in Tolkamer.
Of te bestellen via passiebabberich@gmail.com of een van de koorleden.