De leerlingen staan te popelen om mee te doen aan de Afvalweken (Foto: Alie Engelsman)
De leerlingen staan te popelen om mee te doen aan de Afvalweken (Foto: Alie Engelsman)

OBS Het Kofschip lost startschot voor ‘afvalweken’

Algemeen

ZEVENAAR - “Als alle mensen in Nederland zo netjes opruimen als jullie, dan was het helemaal niet zo smerig in Nederland.” Met deze woorden gaf Frank Sessink, directeur van IKC Platanenlaan,  op 9 maart het startsein voor de afvalweek op basisschool Het Kofschip, als voorloper op de Landelijke Opschoondag op 19 maart.

Door Alie Engelsman

Samen met wethouder Nanne van Dellen hield hij een korte toespraak om de 210 basisschoolleerlingen te motiveren hun steentje bij te dragen aan een schoner milieu. Van Dellen: “Ik vind het heel mooi om te zien dat er zoveel scholen mee doen aan de Landelijke Opschoondag om onze gemeente schoon te houden.” Op de vraag van de wethouder of de kinderen hun ouders zouden aanspreken als ze afval uit de auto zouden gooien, kreeg hij niet direct antwoord, maar de boodschap was duidelijk: kinderen hebben de toekomst en een beter milieu begint bij jezelf.

‘De opruimrocker’

De organisatie van de opening lag in handen van leerkracht Wouter Kuperus en Maria Grob, adjunct directeur van Het Kofschip. Na de toespraken van de directeur en de wethouder werd door de hele school het lied ‘De opruimrocker’ gezongen. Het lied begon met de tekst ‘Pak snel een bezem, een stoffer en blik. Een punt aan een stok en een prikstok heb ik.’ De leerlingen uit groep 7 en 8 waren overigens niet gewapend met een prikstok, maar met een professionele afvalgrijper, een vuilniszak, handschoenen en een opvallend geel hesje. Voor de jongste kleuters was de rap misschien te snel, maar die wisten heel goed op het ritme mee te dansen en hadden daarnaast een eigen lied ingestudeerd. Tenslotte was er nog een echte afvalrace. Twee teams, met de twee lenigste meesters van de school als leider, moesten in een estafette een stapel afval wegwerken. Het werd een nek-aan-nekrace, die werd gewonnen door het team van meester Nick.

Escape Room

Het lesmateriaal voor de afvalweken wordt aangeboden door het Liemers Centrum voor Natuur Milieu Educatie (NME), tijdens de opening vertegenwoordigd door educatiemedewerker Marian Siebum. Maar liefst 37 verschillende ‘lessen’ staan er tijdens de afvalweekweek op het programma. Allemaal toegespitst op de leeftijd van de kinderen. Zo gaan de leerlingen van groep 7 en 8 onder andere zwerfafval opruimen in de wijk en wacht hun aan het einde van de week een Escape Room avontuur over Plastic Soep. Voor groep 5 en 6 is er een leskist over zwerfafval. De kinderen uit groep 3 en 4 krijgen les van heuse afvalprofessoren en de jongste leerlingen leren via ‘Pieter de Pier’ wat de invloed van zwerfafval is op het milieu. 

Werkgroep Leefklimaat Zevenaar

Het initiatief voor de Afvalweken werd ruim 15 jaar geleden genomen door de Stichting Werkgroep Leefklimaat Zevenaar. Secretaris Roel Brocx: “Leefklimaat in Zevenaar is natuurlijk heel breed. We ergerden ons aan de troep die we zagen liggen als we gingen hardlopen of wandelen. We vonden dat we daar iets aan moesten doen en zo kwam dit afvalproject tot stand. Het is echt een burgerinitiatief. In onze werkgroep zitten enkele leerkrachten, zodoende was er snel contact met een aantal scholen. We zijn gestart met acht scholen die meededen met het opruimen van zwerfafval. Grijpers leenden we van Provincie Gelderland, omdat de gemeente er te weinig had. Het materiaal werd in een garage opgeslagen en we rouleerden onder andere met de grijpers: de ene school kreeg ze ’s morgens voor schooltijd en tussen de middag haalden we ze dan weer op om de volgende school ervan te voorzien. Dat werd allemaal door vrijwilligers gedaan. Als werkgroep gaven we in die afvalweek ook les over afval aan de leerlingen. Dat probeerden we op een ludieke manier te doen en dan is het natuurlijk prettig om een aantal leerkrachten in de groep te hebben.” Vijf jaar geleden werd NME bij de Afvalweek betrokken. Marian: “NME is een onderdeel van de gemeente en een deel van de subsidie is aan deze actie besteed. Als professionals konden we de scholen in de hele gemeente van educatief materiaal voorzien. Dit project in maart is echt van de gemeente Zevenaar. We hebben in het najaar, rondom de World Cleanup Day een soortgelijk aanbod in de gemeenten Westervoort en Duiven.” Het Kofschip, al vanaf de start bij het project betrokken, kreeg dit jaar de eer om de officiële aftrap te organiseren. Inmiddels doen er in de gemeente Zevenaar veertien scholen mee aan de afvalweken.

‘Alval-opa’

De school houdt zich ook buiten de afvalweken bezig met een schoner milieu. Elke maandag neemt een buurman van de school, door de kinderen ‘afval-opa’ genoemd, een aantal leerlingen een paar uurtjes mee om het afval in de buurt op te ruimen. Wouter: “We stimuleren de ouders om de kinderen bijvoorbeeld bekers en lunchtrommels mee te geven in plaats van weggooiverpakkingen. Krijgt een kind toch een pakje drinken mee, dan vragen we ze de verpakking weer mee naar huis te nemen. Daar kan het, eventueel gescheiden, worden weggegooid.”

Opvoeden en aanleren

Frank Sessink: “Ik ben een idealist. Ik verwacht dat deze kinderen leren om anders om te gaan met afval. De effecten zijn nu al duidelijk zichtbaar. Afval opruimen is een kwestie van opvoeden en aanleren. Ik woon in de buurt van kasteel Slangenburg in Doetinchem en het viel me op dat de prullenbakken daar bewust zijn weggehaald. In tegenstelling tot wat je dan zou verwachten, ligt daar geen rotzooi. Volle prullenbakken nodigen uit om de rommel er dan maar onder te gooien. Je kunt kinderen leren om hun afval in een plastic zak mee te nemen naar huis. Verantwoord omgaan met afval is een stukje bewustwording wat we de kinderen bij willen brengen. Onder andere via deze afvalweek.”