"Er zit zoveel talent in de vereniging van mensen waarvan je het helemaal niet weet"
"Er zit zoveel talent in de vereniging van mensen waarvan je het helemaal niet weet"

Chiel ter Heerdt is de nieuwe voorzitter van OBW

Algemeen

ZEVENAAR – Als Chiel ter Heerdt (46) in 2021 stopt als algemeen directeur van Ter Heerdt Kuikens en Hennen, is sv OBW er als de kippen bij om hem te strikken als voorzitter van de club. Sinds vorige maand is hij het nieuwe gezicht van Ooys Blauw Wit.

Door Susan Wiendels

“Tja, ze kwamen precies op tijd”, blikt Chiel ter Heerdt terug. Een stap terugdoen uit het familiebedrijf kostte hem meer hoofdbrekens dan de beslissing om preses te worden van de club, waarvan hij sinds zijn zesde lid is. “Natuurlijk ging het me aan het hart, het bedrijf bestaat al meer dan 85 jaar. Maar het leven is kort. Ik was altijd bezig, ik wilde meer maatschappelijke dingen gaan doen”, vertelt hij. Na zijn vertrek als algemeen directeur zet de Oud-Zevenaarder deze mooie woorden meteen om in daden. Hij blijft weliswaar werken in zijn eigen softwarebedrijf Poultry Plan, maar gaat meer sporten, loopt een marathon en hij meldt zich aan bij Caleidoz voor vrijwilligersactiviteiten.” Elke week een uur wandelen in het kader van het Maatjesproject, Ter Heerdt vindt helemaal zijn draai. Dan trekt OBW aan de bel. Na Nico Ruikes, fungeren Erik Lubbers en Chris van Brero tijdelijk als voorzitter. Híj is de man die het moet worden. Chiel ter Heerdt hapt: “Ik ken zoveel mensen daar. Ik ben volgend jaar veertig jaar lid, heb een echt OBW-hart. Als je dan iets wilt doen wat maatschappelijke impact heeft voor Zevenaar, dan ligt hier een mooie uitdaging. Voetbal levert een wezenlijke bijdrage aan de samenleving. Jong en oud kunnen hier terecht. Met voetbal kun je meer dan mensen zich realiseren.”

Vriendschappen opbouwen

Zij eerste presentatie heeft dan ook als motto ‘Meer schouders, nog meer plezier’. “Ik wil nog meer leden en ouders bij de club betrekken. Er zit zoveel talent in de vereniging van mensen waarvan je het helemaal niet weet. Ik wil dat gaan onderzoeken en inventariseren.” Enthousiasmeren voor een vrijwilligersfunctie is een volgende stap. “Je kunt er veel van leren, kennis opdoen, vriendschappen opbouwen en zelfs netwerken, ” somt hij de voordelen op.

Haalbaalheidsonderzoek

Chiel ter Heerdt heeft vertrouwen in de toekomst. “Met 815 leden zit er voldoende continuïteit in de club. Wel is onze accommodatie redelijke verouderd, daar moet wat gebeuren.” Hij is daarom nieuwsgierig naar het haalbaarheidsonderzoek Sportpark Hengelder 2.0 van adviesburo ICS in opdracht van de initiatiefgroep Hengelder, dat medio april verschijnt. Op dit moment huizen er zeven clubs op het sportpark. Voldoen de huidige accommodaties nog wel aan deze tijd? Moeten ze aangepast worden? Hoe kunnen onderwijs, welzijn, zorg en sport samengebracht worden?” Het onderzoek gaat in op deze vragen en schetst drie toekomstscenario’s.
FC Zevenaar valt. Waar veel Achterhoekse amateurclubs de laatste jaren zijn gefuseerd, zijn de fusies in de Liemers beperkt gebleven. Hoe kijkt Chiel ter Heerdt tegen één Zevenaarse vereniging aan? “OBW staat daar open in en zo kijk ik er ook tegenaan. Ik wil daar met een neutrale bril naar kijken. Het belangrijkste doel is voor mij het creëren van een veilig sportklimaat in Zevenaar. Ook al hebben we als club niet direct een probleem, je moet verder kijken dan vandaag. De samenwerking binnen een FC Zevenaar zoals je het aangeeft zou vooral moeten opleveren dat daardoor op langere termijn een bredere basis ontstaat in alle leeftijdsgroepen, waardoor ieder kind in staat wordt gesteld om op eigen niveau en ambitie te sporten. Daarnaast kun je putten uit meer mogelijkheden voor het invullen van noodzakelijke vrijwilligerstaken, die ieder club nu eenmaal nodig heeft.”