Een eerdere geheime opdracht: het maken van een Citotoets op school.
Een eerdere geheime opdracht: het maken van een Citotoets op school. Foto:

Wie worden de ‘knapste koppen van Groessen?'

Derde editie Das Groessen Kwis op zaterdagavond 11 juni

GROESSEN - De inschrijving voor de derde editie van de Das Groessen Kwis is geopend. Niemand minder dan televisiepresentator Humberto Tan gaf afgelopen weekeinde met een filmpje de aftrap via social media. Teams kunnen zich vanaf nu inschrijven via de website www.dasgroessen.nl.

De derde editie van de Das Groessen Kwis wordt gehouden op zaterdagavond 11 juni 2022. Twee weken later (zondagmiddag 26 juni 2022) vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats. Alles draait tijdens de Das Groessen Kwis om de titel ‘Knapste Koppen van Groessen’. Won het eerste jaar het Kindercomité, de laatste editie werd een prooi voor de handbaldames. “Iedereen kan deelnemen aan de Das Groessen Kwis”, vertelt voorzitter Sjoerd Geurts van de stichting Das Groessen. “Vrienden, familie, buurt, bekenden, verenigingen. Het speelt zich allemaal op twee momenten af. Op zaterdagavond 11 juni worden de ‘kwisboeken’ uitgedeeld waarmee de deelnemende teams een avond lang op een zelfgekozen locatie aan de slag gaan. Voor middernacht moet alles weer worden ingeleverd en is het tijd voor een ‘afterkwisborrel’. Twee weken later - op zondag 26 juni - vindt tijdens de feestmiddag in het Dorpshuis in Groessen de prijsuitreiking plaats.

Groessense weetjes

Sjoerd Geurts: “De kwis bestaat voor een deel uit Groessense weetjes, kiekjes, sport, muziek en nog veel meer. Een gevarieerd programma voor jong en oud. Uiteenlopende Groessense en niet Groessense onderwerpen komen langs in deze kenniskwis, die echter ook praktische en algemene opdrachten bevat. Dus ook als je niet uit Groessen komt, kun je ver komen in de eindrangschikking. De kwis bevat serieus denkwerk, maar ook veel humor. Het houdt de deelnemende teams een avond lang bezig.” De geheime opdracht zorgt altijd voor veel hilariteit. De eerste editie moest van iedere groep een deelnemer een officieel theorie verkeersexamen afleggen bij een erkende rijschool. De laatste geheime opdracht leidde de deelnemers naar de Joannesschool waar twee leerkrachten van vroeger een citotoets afnamen.
Er zijn niet alleen schriftelijke vragen, maar ook puzzels en doe-opdrachten waarvoor je het dorp in moet. In het verleden moesten deelnemers een typemachine zien te regelen om een brief over te tikken, werd er een cassettebandje meegegeven om te beluisteren en moest iedere groep ergens in Groessen op zoek naar Wally om extra punten in de wacht te slepen. Ook dit jaar is Wally er weer bij. "Dat maakt de Das Groessen Kwis ook zo uitdagend. Voor iedere leeftijdscategorie is er wel iets te beleven.” De stichting Das Groessen daagt vriendengroepen, kennissen, buurten, verenigingen uit om teams te vormen. De teams kun je helemaal vrij samenstellen en zelfs het aantal deelnemers maakt niet uit. Het kan dus zelfs zo zijn dat een vereniging meerdere teams inschrijft. Wel adviseert de kwisorganisatie minimaal acht personen in een team op te nemen. De laatste keer waren er zelfs kwisteams met 20 tot 25 personen. Inschrijven kan via www.dasgroessen.nl.