Kroonjuweel van Landgoed Huis Sevenaer in de steigers: 3,5 miljoen subsidie

Algemeen

ZEVENAAR – Het Hooge Huis, het pronkjuweel van Landgoed Huis Sevenaer, staat aan de vooravond van een grootscheepse restauratie. Het Rijk en provincie Gelderland ondersteunen dit omvangrijke project met € 3,5 miljoen. De restauratie opent de deuren voor volgende generaties. Geheel in de geest van Jonkheer Hubert van Nispen. 

Door Susan Wiendels

“Een omvangrijke klus, die ongeveer tweeëneenhalf jaar gaat duren”, vertelt John Holtrust Westerbeek van Landgoed Huis Sevenaer over het tijdspad. De specialist in het herontwikkelen van oude gebouwen en monumenten bouwt sinds 2008 aan duurzaam herstel van het landgoed. Een mooi voorbeeld is de herontwikkeling van het Polderhuis tot restaurant Eet-Lokaal. De restauratie van het Hooge Huis uit de 13 eeuw, het grootste gebouw én blikvanger, vormt letterlijk en figuurlijk de kroon op het werk. Het bijzondere aan het Hooge Huis is dat het Huis zelf ook echt hoger gebouwd is in verband met overstromingen. Het Huis bevat een X als teken voor de afweer van onheil en een ruit als vruchtbaarheidssymbool. De toren is later aangebouwd en is hoger dan het huis zelf, omdat er vroeger nog een verdieping op het huis heeft gezeten.
Landgoed Huis Sevenaer ligt in het centrum van Zevenaar. De historische buitenplaats is uniek, omdat het de laatste oorspronkelijke nog functionerende kasteelboerderij van Nederland is. Op het landgoed staan 22 Rijksmonumenten, waaronder dus het Polderhuis (de voormalige rentmeesterwoning), een bed & breakfast en verschillende stallen. Er wordt al tientallen jaren biologische landbouw en veeteelt bedreven. Jonkheer Hubert van Nispen was zijn tijd ver vooruit met zijn gedachtegoed over biologische landbouw. Ondanks geldproblemen vanwege conflicten, floreerde de ecologie wel op het landgoed. Dankzij zijn onuitputtelijke strijd het landgoed te beschermen tegen verstedelijking is de kasteelboerderij bewaard gebleven. Bij zijn dood liet hij alles na aan de stichting Huub van Nispen van Sevenaer Memorie en nu wordt het landgoed beheerd in zijn visie.

Oude stijl

In 2022 vinden betrokken overheden dat Huis Sevenaer een unieke en inspirerende plek is, die het verdient om te worden behouden. John Holtrust Westerbeek vertelt over de beoogde plannen: “Het is een Rijksmonument. Dat betekent dat je negentig procent moet restaureren in de oude stijl: voegwerk, fundering, de oude kozijnen, de trapopgang, het behang, het schilderwerk, noem maar op. Het gebouw wordt met duurzame materialen opgeknapt, zodat het jarenlang blijft functioneren.” De zolder en de eerste verdieping worden verblijfsruimten voor gasten voor een langer verblijf. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan iemand die een proefschrift of boek schrijft of promotieonderzoek doet.” De beletage wordt ingericht als ecologisch kennis- en ontmoetingscentrum. Daar komen mensen en organisaties bijeen om te discussiëren of kennis uit te wisselen over onderwerpen als duurzame landbouw of het klimaat. Ook komt er een beheerdersruimte. Wie het gebouw straks gaat exploiteren is nog niet bekend. In het souterrain komt een ruimte voor private dining. Geen restaurant, maar in de vorm van een kookstudio.

Erfgoed en recreatie

Cultuur en Erfgoed gedeputeerde Peter Drenth: “Landgoed Sevenaer zal na de restauratie meer kunnen betekenen voor haar bezoekers. Recreanten krijgen nu de mogelijkheid om er langer te verblijven. En dus is er ook meer tijd om te genieten van Zevenaar en de Gelderse omgeving. Erfgoed en recreatiemogelijkheden die nog beter tot hun recht komen, een win-win situatie dus wat mij betreft.”

Groot restauratieproject

Het Hooge Huis op Landgoed Huis Sevenaer is 1 van de 27 grote rijksmonumentale restauratieprojecten, die door het Ministerie van OCW financieel wordt ondersteund. Het landgoed ontving van het Rijk ruim € 2,5 miljoen subsidie voor het restaureren van het Hooge Huis, het verduurzamen en verbeteren van de toegankelijkheid. Provincie Gelderland draagt € 1 miljoen bij aan deze restauratie. John Holtrust Westerbeek: “Het bijzondere van Landgoed Huis Sevenaer is dat wij de enigen zijn in de regeling die geld krijgen voor én het behoud van het gebouw, én de cultuurgoederen in het gebouw én de omgeving.
De gemeente Zevenaar denkt en werkt waar mogelijk mee bij alle geplande verbeteringen. Hans Winters, wethouder Ruimtelijke Ordening gemeente Zevenaar: “De historische kasteelboerderij heeft een belangrijke waarde voor Zevenaar. Daarom denken en werken wij mee bij het proces van vergunningaanvragen voor het hoofdgebouw. Zo hebben we onder andere bij de aanvraag rond het creëren van parkeergelegenheid een positieve grondhouding aangenomen. Samen willen we kijken op welke wijze wij een bijdrage kunnen leveren om het landgoed toekomstbestendig te maken.”