Marika Biacsics (rechts) reikt de helpende hand
Marika Biacsics (rechts) reikt de helpende hand

Marika Biacsics heeft warm hart voor Oekraïne: ‘De situatie is zeer nijpend’

Algemeen

LOO - Marika Biacsics-van der Horst verbindt, bevordert en behartigt. Niet alleen als directeur van Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg, ook op lokaal niveau onder meer als voorzitter van de stichting WijKern. Vorige week liet ze haar hart spreken voor Oekraïne. 

Door Susan Wiendels

File in Loo. Het is amper voor te stellen, maar toch is het zo op deze donderdagmiddag 2 maart rond de klok van 14.00 uur. Vrachtwagens, busjes en gewone wagens rijden af en aan. Kleding, drogisterijartikelen, slaapzakken, boodschappen in dozen en zelfs pallets vinden hun weg naar de Loostraat 58. Bellend en gebarend vindt Marika Biacsics haar weg tussen de goederen die stap voor stap in een vrachtwagen worden geladen. “Het is echt een gekkenhuis”, vertelt ze. “Dit is de zesde en laatst vrachtwagen. Vijf zijn er nu onderweg. Na vandaag is het genoeg geweest. Meer kunnen we niet aan.”

Het begint allemaal met een berichtje op zondag 27 februari van Jola Criens uit Sittard, één van haar LinkedIn-contacten. Jola is eigenaar van een bedrijf dat Poolse arbeidsmigranten coacht. Marika: “Jola heeft familie in Polen vlakbij de grens van Oekraïne en heeft daar contacten met de gouverneur, burgemeester en de Poolse afdeling van Caritas. Ze vroeg of mensen uit het midden van het land haar konden helpen met het inzamelen van goederen voor de eigenaar van een hotel die 140 gezinnen uit Oekraïne opvangt. Er is daar een ernstig tekort aan primaire levensbehoeften. De situatie is zeer nijpend. Mensen komen het land niet meer uit, winkels zijn leeggeplunderd, hulpgoederen krijg je het land niet in. Ik dacht ‘ik heb wel wat tijd deze week, ik heb een busje en wat ruimte over. Als ik doordeweeks iets inzamel, dan laad ik dat vrijdag in mijn Sprinter en dan breng ik dat naar Limburg.’ Nou, dat is dus heel anders gelopen. Dat bericht werd meteen duizend keer gedeeld. Ik heb wel eens vaker wat gedeeld, maar het is nog nooit zo geëxplodeerd als nu. Dit zegt dus niet zoveel over mij, maar meer over wat er aan de hand is en hoe mensen meeleven. In de coronaperiode dacht ik vaak ‘zal ik ophouden met die social media?’ Die discussies en polarisatie, dat vond ik niet prettig. Maar goed dat ik dat niet gedaan heb.” 

Vrachtwagens

Al op dinsdagmiddag 15.00 uur staat de hele oprit vol. “Toen vroeg een man die spullen kwam brengen hoe ik dat weg ging krijgen. Ik zei ‘geen idee.’ Nou, hij ging even bellen en om 17.00 uur stond er een vrachtwagen. En de volgende dag weer twee. Via het bedrijf van mijn man kregen we pallets, dozen, tape en folie. We moesten de boer op, maar we hebben nergens om hoeven bedelen.” Transportbedrijven uit de regio, supermarkten, een apotheek, kinderdagverblijven en vele andere bedrijven en instellingen reiken de helpende hand. “Het is zo bijzonder om te zien dat mensen van hun eigen geld dozen vol spullen hebben gekocht.” Eén van hen is Lotte uit Huissen, die samen met haar zus speciaal het water oversteekt om goederen te doneren. “Dit is het minste wat je kunt doen, dit raakt je.” 

Sorteren

Naast zes volle vrachtwagens gaan er vanuit Loo nog een aantal trailers en bakwagens richting Limburg. Afgelopen zondag reist Marika zelf met een aantal mensen naar het zuiden om de helpende hand te bieden bij het sorteren, voordat de spullen richting Polen gaan. “Ook dat moest gebeuren. Sorteren, daar had ik thuis geen ruimte voor.”
De actie van Jola Criens is zo’n succes dat er inmiddels op drie locaties aan de grens spullen zijn en worden afgeleverd. Twee met goederen voor gezinnen en vrouwen; eentje voor mannen die in Oekraïne zijn achtergebleven. Marika: “Voor nu stopt de inzamelactie hier even. We hebben afgelopen week amper tijd gehad om adem te halen. Maar op één of andere manier zal de hulp een vervolg moeten krijgen. Er komen miljoenen vluchtelingen naar Europa. Natuurlijk zijn er al eeuwen mensen op de vlucht, maar nu is het zó dichtbij dat je ook wat kúnt doen.”