"Je ziet de impact die het heeft!" (Foto: Kyra Sannes)
"Je ziet de impact die het heeft!" (Foto: Kyra Sannes) Foto:

‘Ze gaan weg met een blij gezicht’

Bij Shop voor Nop kunnen minderbedeelden gratis kleding halen

DUIVEN – Op Rijksweg 53 staat een bijzondere winkel: kleding, tassen, sjaals en schoenen, het kan er allemaal gratis opgehaald worden. “Het geeft mij een blij hart,” vertelt Pauline van Dam over haar project.

Door Kyra Sannes

“Of je nou echt iets nodig hebt of gewoon wat leuks uit wilt zoeken, iedereen is welkom bij Shop voor Nop. Op maandag en vrijdag, van negen tot half twaalf,” zegt Pauline. Het hele aanbod is gebaseerd op giften van buurtbewoners, die oude kleding overhadden: “Als je heel veel hebt, dan kan je dat delen met degenen die wat minder hebben. Het is heel mooi om mensen te helpen. Het is een manier om de liefde van God te laten zien.”
Shop voor Nop is meer dan een bijzondere winkel: het is een ontmoetingsplek, vertelt Pauline. “Sommigen komen alleen om een praatje te maken. Velen vertellen verhalen, bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog. Wij geven hen een luisterend oor.” Pauline wordt er nooit moe van: “Je ziet de impact die het heeft. Ze gaan weer weg met een blij gezicht!” Ze vindt het vooral bijzonder dat sommige mensen speciaal naar haar vragen: “Dan merk je dat je iets voor hen betekent,” vertelt ze stralend.

Ontstaan

"Zo’n drie geleden had ik een vriendin die het erg zwaar had. Zij had een dochtertje en samen moesten ze van 50 euro per week rondkomen. Dat was zo weinig! Voor haar ben ik eigenlijk Shop voor Nop begonnen,” vertelt Pauline. Datzelfde jaar heeft ze subsidie aangevraagd bij de gemeente. “Ik kreeg een tijdelijk winkelpand, maar na twee jaar moest ik iets anders zoeken. Gelukkig hebben we nu een plekje.”
Toen de kerk in Duiven een oude school opkocht, werd daar ook ruimte gemaakt voor Pauline’s project. Pauline is zelf ook lid van Kerkvoornu. Ze is erg actief: “Op zondag geef ik les over de bijbel aan groep 1 en 2, daarnaast kook ik maaltijden voor ouderen die gezamenlijk willen eten. En Shop voor Nop is er dus ook bijgekomen!”

Aanbod

Shop voor Nop heeft een ruim aanbod: als het van textiel gemaakt is, kan je het er wel vinden. "Kleding voor kinderen, baby's, dames en mannen, sjaals, riemen, schoenen, tassen…” somt Pauline allemaal op.
Allemaal bedoeld om gratis op te halen. "Wat overblijft van de zomerkleding gaat naar Uganda, om de mensen daar te helpen.”
Iedereen die wil, kan kleding komen brengen: "Zolang het draagbaar, schoon en droog is kunnen we er iets mee. Een klein gaatje, of wat verf erop is helemaal niet erg,” zegt Pauline. "De kleding mag doordeweeks gebracht worden, tussen negen en vijf.” De ingezamelde kleding wordt gesorteerd door vrijwilligers: "Zij zijn ook heel blij dat ze mee mogen helpen in de maatschappij, dat zij iets kunnen doen voor een ander,” vertelt Pauline. "Door corona zijn mensen eenzamer dan ooit, dus iets samen doen kan heel veel betekenen.”