Markt in Lobith feestelijk geopend na grondige metamorfose

Algemeen

LOBITH - Op woensdag 23 februari is de vernieuwde Markt in Lobith feestelijk geopend. De afgelopen maanden kreeg het centrum van het dorp een grondige opknapbeurt. Mevrouw De Bruin (91) verricht de openingshandeling. Ze is de oudste aanwonende van de Markt. 

Door Carla Droste

Samen met wethouder Hans Winters onthult zij een herinneringsbord, met daarop de tekst: ‘Een plein van ons samen’. Als ze het bord nog eens goed bekijkt, is ze blij verrast. ”Wat een eer dat mijn naam er ook op staat”, reageert ze enthousiast.
Er zijn deze middag nog meer blije gezichten. Siem, Jaylinn en Lynn zijn de gelukkige winnaars van de kleurwedstrijd van de Coop. Zij ontvangen een Intertoys cadeaubon uit handen van supermarktmanager Stanley Kramers.
Het doel van de renovatie is om van de Markt een echt dorpshart te maken. De wethouder geeft tijdens zijn toespraak aan te streven naar een levendig plein met veel voorzieningen. Voor de inwoners, maar ook voor bezoekers. Hans Winters: “We willen een mooi centrum creëren. Een centrale, uitnodigende plek bieden van waaruit wandelaars onze natuurgebieden Carvium Novum en de Geuzenwaard kunnen bezoeken.”
De inwoners van Lobith zijn vanaf het begin betrokken bij de plannen. In 2020 zijn er twee informatieavonden. Daar is een klankbordgroep uit voortgekomen. Met deze leden is er verder gesproken over de nieuwe inrichting van de Markt. Piet Mulder, lid van de klankbordgroep, benoemt woensdagmiddag de prettige samenwerking met de gemeente.
In oktober 2021 beginnen de werkzaamheden op het marktplein. Voor de kerst is de Markt grotendeels klaar. De prominente muziekkoepel is verdwenen, er is een bank geplaatst en het straatwerk is vervangen. En hoewel een groot deel van de Markt nog steeds in gebruik is als parkeerplaats, ziet het plein er door de hagen, bomen en planten rondom de parkeervakken een stuk sfeervoller uit. Er volgen nu nog een paar kleine aanpassingen. Een stuk straatwerk wordt verbeterd, er komen meer afvalbakken en er worden bloembakken geplaatst.

Regenwater

De gemeente had voor dit project de beschikking over een half miljoen euro van de provincie en heeft gelijk de riolering aangepakt. Er is gekozen voor een gescheiden rioolstelsel. Edwin Jacobs, projectleider bij de gemeente Zevenaar: “De parkeervakken zijn voorzien van grind. Dat geeft minder warmte af tijdens hete zomers. Onder het grind ligt een systeem met geperforeerde buizen. We hebben het ‘regenwater afgekoppeld.’ Het regenwater komt niet langer bij het afvalwater terecht, maar trekt de grond in. Dit zorgt voor een betere waterafvoer bij extreme regenbuien. En het zorgt ervoor dat bomen en planten tijdens droogte van water worden voorzien.”

Goede informatie

Hans Winters: “We hebben geprobeerd om telkens een deel van het plein aan te pakken, zodat de winkels toch bereikbaar bleven.” Edwin van Dort, eigenaar van slijterij/delicatessenwinkel Ed’s Deli, is tevreden over de gang van zaken. “Een opgebroken parkeerterrein voor de deur is natuurlijk niet ideaal, maar we wisten van tevoren wat er ging gebeuren en we zijn goed op de hoogte gehouden.” Ook Stanley Kramers van de Coop vindt dat de renovatie goed is verlopen. “We zijn altijd bereikbaar gebleven. En er werd goed rekening gehouden met de vrachtwagens. Het laden en lossen kon gewoon doorgaan.”
Marcel en Martina Mulder wonen aan de Markt en zijn blij met de opknapbeurt. “Het is heel mooi geworden. We werden goed geïnformeerd over de werkzaamheden. Toen de straat openlag werden er platen op de grond gelegd, zodat we toch bij onze oprit konden komen.” Ze zijn er niet rouwig om dat de muziekkoepel weg is. Marcel: “De muziekkoepel is eigenlijk nooit als zodanig gebruikt. Daarvoor was ie te klein. Er hingen vaak jongeren rond. Op zich niet erg, maar als je elk weekend ’s nachts wakker wordt van het lawaai,dan is dat wel vervelend.”

Dorpshuis

De eerste fase van de renovatie is afgerond, maar hier blijft het niet bij. In de tweede fase komt het andere deel van de Lobithse dorpskern aan bod. Dan wordt de riolering in de Komstraat aangepakt. En er zijn plannen voor het gebied rondom de kerk.
Tegelijkertijd wordt er gezocht naar een nieuwe bestemming voor het Dorpshuis. Nog niet zo lang geleden deed het gebouw dienst als bibliotheek. Ook welzijnsorganisatie Caleidoz maakte gebruik van het pand. Sinds het vertrek naar het Gildehuis staat het leeg. De achterzijde van het Dorpshuis stond voorheen bekend als het Patronaatsgebouw en heeft een rijke geschiedenis. Hans Winters: “We willen dat oude gedeelte behouden en gebruiken voor woningbouw. Samen met een projectontwikkelaar gaan we kijken of het mogelijk is om er bijvoorbeeld appartementen van te maken.”

Horeca

Marcel Mulder: “Het zou mooi zijn als er weer een horecagelegenheid op de Markt zou komen. Er komen hier veel wandelaars langs. Ook het Pieterpad loopt door Lobith. Nu is er nergens een mogelijkheid om een kopje koffie te drinken. Dat is echt een gemis.” Edwin van Dort heeft al ideeën in die richting. Naast zijn winkel wil hij een proeflokaal openen. En hij overweegt een terras te maken.
Plannen genoeg om er een levendige dorpskern van te maken. Mevrouw de Bruin hoopt de afronding van de volgende fase nog mee te maken. Ze komt oorspronkelijk uit Zelhem, maar woont al zestig jaar met veel plezier aan de Markt. Ze heeft geen last gehad van de werkzaamheden op de Markt. “Nou ja, af en toe zat ik wel te bibberen in de kamer, als ze met dat apparaat met stenen bezig waren. Maar ik ben allang blij dat het hier mooier is geworden.”